Jules Ladoumègue Stadium in Paris

Jules Ladoumègue Stadium, Parisian Sports Facilities Development, French Architecture, Images

Jules Ladoumègue Stadium in Paris

Parisian Sports Facilities Development, France – design by Dietmar Feichtinger Architectes

10 Jun 2016 ; 9 May 2016

Jules Ladoumègue Stadium

Design: DFA, Dietmar Feichtinger Architectes

Location: 39-43, route des Petits Ponts,75019 Paris, France

Jules Ladoumègue Stadium

Jules Ladoumegue Stadium

The partial reconstruction of the stadium Jules Ladoumègue has been realized in intricate connection with the new site of the RATP* maintenance center (*public transport service for the Ile-de-France).

Jules Ladoumegue Stadium

The construction of the maintenance center and the creation of new space for sport activities expresses the integration of big equipment in dense urban structure and emphasizes its multi functionality.

Jules Ladoumegue Stadium

The sport fields for soccer and rugby are situated on the rooftop of the maintenance center, at the same level with the Paris ring road boarding the site on the West.

Jules Ladoumegue Stadium

A building with six covered tennis courts creates a 200m long visual and acoustic barrier along the “periphérique”.

Jules Ladoumegue Stadium

A new building situated Route des Petits Ponts in the East completes the offer with new rooms dedicated to sport activities on four floors. Facing the new tramway station and connected to the existent Pagode building by an interior pathway, it distinguishes itself by its luminosity, its transparences and reflections. It indicates the new main entrance of the site.

Jules Ladoumegue Stadium

The stadium becomes representative of the new urban continuity between Paris and its outskirts.
The notions of space, urban integration, and functionality but also those of light, transparency and comfort of use deeply contributed to the design. The main issue is to build in harmony with the environment while promoting a form of sensuality linked to lightness and transparency.

Jules Ladoumegue Stadium

Context
Within the context of the reinforcement of the tramway line T3, the RATP (transport service Ile-de-France) chose to build their maintenance centre on the northern part of the Jules Ladoumègue stadium while the southern part with its field, grandstands and the gym called Pagode remains unchanged.

Jules Ladoumegue Stadium

The equipment of the northern part – soccer field, multipurpose fields and tennis fields (six of them covered) – are rebuilt 8 meters over the ground on the rooftop of the maintenance centre.

Jules Ladoumegue Stadium

The project also includes a new building on the route des Petits Ponts, partially implanted on the esplanade. This building forms the entrance to the centre and comprises an indoor climbing wall, a gym, a dance studio, a fitness room, as well as grandstands, changing facilities, service equipment and offices.

Jules Ladoumegue Stadium Jules Ladoumegue Stadium

A major equipment
The new Sport Centre represents the desire to create an urban continuity between Paris and its outskirts, designed by the new tramway lines. The choice to put the facilities on the rooftop of the maintenance center expresses the multi functionality and integration of big equipment in a particularly dense urban structure.

The interaction between the new building and the existing one designs a new “door” in front of the new tramway station. The expressive style of the Pagode on one hand and the transparency and lightness of the new building on the other, create a strong dialogue. The new entrance acquires an eloquent identity.

Two public squares – the already existing square in front of the Pagode and the newly created square on the upper level – assure the continuity of the north-south route and strengthen the legibility of the site.
The Pagode square is transformed into a meeting point connected to the square of Porte de Pantin by a simple walk along the existing grandstands on the North-South aisle. A lawn on the east part marks the limit with the tramway line.
The central upper square, structured with new plantings, is a big surface free from sport activities and dominates the building site.

The upper level with the sport fields gains its architectural power due to the monumental external staircase. Its generous dimension echoes the size of the upper level offering an unlimited view.

In this upper area are situated the soccer and rugby field, as well as tennis and multipurpose fields. These different fields are connected through small paths and the flooring alternates planted and porous concrete areas. An opening in the north allows an impressive belvedere on the canal Ourcq.

Jules Ladoumegue Stadium

The covered tennis squares are implanted in the East, right alongside the peripheral boulevard. The building helps to reduce clearly the noise, air and wind pollution. This acoustic barrier is completed on the Northern side with sound barriers along the soccer field. Their transparency assures the view on the canal Ourcq and the diamantine shape grants an interesting play of lights as soon as night falls.

The tennis building is made of double skin façades with cellular polycarbonate panels. The east façade is protected from direct solar radiation by horizontal wooden sun shading devices, while the others are equipped with vertical lamellas that integrate moveable sun shading device. The rotation of these lamellas increases or reduces the solar gain and the intensity of light.
The façade facing the peripheral boulevard alternates red and colourless translucent vertical panels reminding of the keys of a piano – a hint to the City of Music located just on the other side of the boulevard.

Regular sheds integrate openings orientated towards north, allowing natural ventilation and homogenous natural lighting. The south oriented part is equipped with photovoltaic panels.

The “signal” building on the route des Petits Ponts emphasizes the new entrance to the centre. Its peculiarity is the vertical staircase connecting the street level with the slab, as well as all the other floors of the building in its continuity.

Special attention is paid to the finishing of the external facades and expresses the diversity of functions and the exemplarity of the building in terms of climate engineering.

Fix and adjustable lamellas control the passive solar energy gain. When closed, they function as sun protection in summer; when open, they allow natural heating in spring, autumn and winter. These lamellas guarantee furthermore the regulation of the natural light and function as filter creating an intimate interior atmosphere. The variation in the lamella’s inclination creates an effect of animation and lightness on the building.

Opaque sections draw the horizontal structuration of the building. The opaque walls of the gym and the squash fields differentiate due to their polished and pleated inox panelling; this material makes the façades look brighter and reflects the lights of the city.

The multipurpose hall is situated on the 2nd floor. The changing facilities can be reached through two entrance halls both accessible form the main staircase, a hall on the upper floor and one on the level of the grandstands. The access for the public to the grandstands is situated in the central entrance hall.

The 4th floor is organized around a patio accessible for the users. This wooden floor patio offers an external meeting point, as well as a restroom and an external fitness area. The different halls – the clubhouse that serves as entrance and recreation hall, the dance hall, the gym, the fitness room and the squash fields – are organized around the patio. The changing facilities for the specific activities are situated in continuity with the club house. The glass fronts guarantee a visual link between the different halls.
All levels are connected through an elevator in the entrance hall.

The climbing area is integrated in the base and forms a unity of its own. The entrance is located on the inner street in front of the Pagode building. The changing facilities are situated on the ground floor, while the climbing hall is located six meters under the street level. It can be reached through a staircase and an elevator situated next to the entry. It is a big volume naturally enlightened from the southern façade.

Due to the difference in the height of the halls, the caretaker’s flat is integrated in the global volumetry and is located on the 5th floor.

Jules Ladoumègue Stadium in Paris – Building Information

Address: 39-43, route des Petits Ponts – 75019 Paris
Client: City of Paris – Office for Architecture and Office for Youth and Sport
Team: DFA/Dietmar Feichtinger Architectes, Ingérop, Osmose, Empreinte Roubaix, Oasiis, Peutz & Associés
Floor area: 10.516 sqm (gym 6 260 sqm, tennis 4 256 sqm)
Exterior planning: 27 000 sqm
Building costs: 26.7 M€

Competition September 2008 – Completion January 2014

Jules Ladoumegue Stadium

Photography © David Boureau

Jules Ladoumègue Stadium images / information received 090516

Dietmar Feichtinger Architectes on e-architect

French UEFA Euro 2016 Stadiums: Buildings Guide


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Paris Architecture Designs – chronological list

Paris Architecture Walking Tours

Paris Buildings

Lafayette Department Store by Manuelle Gautrand Architecture
Lafayette Department Store
photograph : Vincent Fillon
Lafayette Department Store Paris

Magasin La Samaritaine, 77 rue de Rivoli
Design: SANAA
La Samaritaine Paris
photograph © Colin Eaton

Magasin La Samaritaine Paris Store

Beaugrenelle Shopping Mall
Design: Agence Search
Shopping Centre Paris
image from architects

Parisian Shopping Mall

Le Bon Marché Paris, Saint-Germain-des-Près, 7th arrondissement
Design: Louis-Charles Boilleau and Gustave Eiffel
Bon Marché
photographs © Adrian Welch

Parisian Department Store

Samaritaine Cheval Blanc, Paris
Design: Edouard François
La Samaritaine Cheval Blanc
photograph © Edouard François

La Samaritaine Cheval Blanc Paris

Les Halles
Les Halles Paris
photo © Rebecca Breun
Les Halles Paris

Louis Vuitton Foundation

Galeo Bouygues

Galerie Emmanuel Perrotin




Paris Architecture : main page

Paris Buildings : buildings listed alphabetically

Paris Building Photographs

Paris Architects – key Parisian design studios

Musée du quai Branly, VIIe arrondissement, Paris
Design: Ateliers Jean Nouvel, architects
Musée du quai Branly Paris
photograph © Adrian Welch

Musée du quai Branly

Tour Eiffel, Rue de Champ de Mars, VIIe
Design: Gustave Eiffel
Tour Eiffel
photograph © Adrian Welch

Eiffel Tower

Cathédrale Notre-Dame de Paris, Ile de la Cité 6, IVe
Cathédrale Notre-Dame de Paris
photograph © Adrian Welch
Notre-Dame Cathedral

Comments / photos for the Jules Ladoumègue StadiumFrench Building Shopping page welcome

Jules Ladoumègue Stadium in Paris, France – page

Website: Dietmar Feichtinger Architectes