Groupe scolaire du Bailly – Saint Denis School

Groupe scolaire du Bailly, Paris Education Building, Project, Design, Property

Ecole Bailly : Saint Denis School Building

Education Development in Paris, France – by Mikou Design Studio, architects

5 Mar 2013

Groupe scolaire du Bailly

School Complex, Saint Denis, France, completed
Design: Mikou Design Studio

Groupe scolaire du Bailly Saint Denis

The school complex of Bailly is situated on a changing territory and is located on the starting point of the reconstruction of the scale of the district. The expression of the project is inspired by this specific context of the material used – glazed brick – and by the idea of the roof which give reference to the lanterns of the cathedrals.

Saint Denis School

The school complex is aligned on the rue de Bailly like a “building wall” on one level which grows hollow and inflects to form the esplanade for the entrance.

The esplanade is designed like a space of hospitality, protected and covered by a playful light shelter. Its base of brick is extended in the building by an internal brick street which functions as an interspace area to access both schools, the recreation centre and at the same time serve like the connection area for the various functions.

Saint Denis School Saint Denis School Saint Denis School

The body of the building seen from the rue de Bailly shows a glazed screen printed façade to protect the intimacy of the children, giving the possibility for transparency in the interior gardens and under the coloured ceiling.

Saint Denis School Saint Denis School Saint Denis School

The classrooms are organised in the north-south transverse on two levels which end on the firewall on the side of the railway. They are structured by horizontal circulations and interior gardens protected by noise by a glass screen.

In this constellation, the preschool and the elementary school yard are located sidewards in contrast to the units for the teachers. Placed on the north and south end of the site, they are protected by noise and acoustic screen made up of circular tubes of different densities from the west which also absorb the noise during the recreation.

Groupe scolaire du Bailly Saint Denis School Groupe scolaire du Bailly Saint Denis

Each schoolyard is extended visually one level higher by the garden, accessible by a ramp connected from the schoolyard. These gardens, important for the class rooms on the higher levels, bring freshness to the project and enable the children to get fresh air between the lessons and to connect with the schoolyard while walking on the protected and planted way.

Being a building on two levels, its roof will be apprehended as a pedestrian scale because of the surrounding high buildings. The roof therefore is designed like a crucial factor of the project; it is the fifth façade seen from the rue de Bailly by the children like a bright coloured pallet, visible from the surrounding high buildings in the shape of thin straps of vegetation cut in the sheds.

ecole bailly Saint Denis School Saint Denis School

Groupe scolaire du Bailly – Building Information

Architect: Mikou Design Studio
Client: City of Saint Denis
Programme: Preschool, Primary School, Recreation Centre
Budget: 6.7 M €
Surface: 3900 m2
Location: Saint Denis
Date: Completion 2009

Groupe scolaire du Bailly Paris images / information from Mikou Design Studio

Mikou Design Studio

To see all listed projects on a single map please follow this link.

Paris Architecture Walking Tours

Paris Architecture – Selection

Hermitage Plaza
Foster + Partners
Hermitage Plaza Paris
image from architects

Hermitage Plaza

Tour Signal La Défense – business / financial district
Jean Nouvel
Tour Signal
image from architects

Tour Signal

Paris Buildings

Comments / photos for the Groupe scolaire du Bailly ParisSaint Denis Architecture page welcome

Groupe scolaire du Bailly Building