Tamahere House – New Zealand Home

Tamahere House, New Zealand, Architecture, Building, Waikato District Property, Picture

Tamahere House, NZ

Contemporary Home in New Zealand – design by Stevens Lawson Architects

2 Oct 2007

Tamahere House

Design: Stevens Lawson Architects

Location: Tamahere, Waikato District, on the outskirts of Hamilton, North Island

Photos: Mark Smith

Tamahere House Tamahere House Photo Tamahere House

This family home is a contemporary country house and is located in grassy fields at the edge of a steep gully. The house and the landscape are designed as an integral whole, interacting with the surrounding landscape not in a deferential way but by framing it and by contrasting it. The house stretches out into the landscape and the landscape is drawn into the architectural space.

Formally the house is an abstract composition of horizontal and vertical planes differentiated by contrasting surface textures. It has an axial plan bisected by elongated rectilinear forms, lending a sense of clarity to a complex programme. Stone walls define a series of outdoor spaces, some for cars, some densely planted with trees and some paved for outdoor living. The living areas pivot around the central dining hall, with changes in floor level defining the individual spaces, and open out to terraces at the edge of the gully. The bedrooms are located in an elongated box that hovers above, offering dramatic views into the gully. The garage, recreation room, cinema, study, wine cellar and gymnasium are located in the lower stone block and separated from the living spaces by a bridge over a densely planted garden.

Tamahere House Tamahere House Tamahere House

Materials have been tailored in a seamless way to emphasise the planar forms and to allow the qualities of each to be heightened. The sleek surface of the glass cladding of the upper floor dematerialises in the reflections of trees and clouds, the tightly fitted stone accentuates its grainy texture, the white oiled ash floors have a silky feel and the porphory pavers have the texture of rough linen.

The journey through the house is marked by a series of engaging moments. The visitor drives through park land into the motor court and under the entry canopy, ascends the front stairs, passes over a lap pool, through a gallery space, over a bridge within a forest, slips through a gap in a stone wall, into a double height dining hall and arrives in a glass cube hanging over a precipice.

Completed 2004


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Stevens Lawson Architects – New Zealand houses featured

Cox’s Bay House
Hobson Bay House
Herne Bay House
Hot Water Beach House
Omaha House
Onehunga House
Onehunga Studio
Tamahere House

Modern House

Wellington Buildings

New Zealand Architects

New Zealand Architecture – Selection

Te Papa Museum, Wellington

Te Papa Museum building
photo © Adrian Welch
Te Papa Museum building

The Barn House
LID Architecture
The Barn House
photograph : John Sheridan
The Barn House

Comments / photos for the Tamahere House – New Zealand Home page welcome

Tamahere House – page