Jewell Melbourne, Kavellaris Urban Design, Building

Jewell Building, New Melbourne Architecture, Union Street, Australian Architect

Jewell, Melbourne

Union Street Building, Victoria, Australia – by Kavellaris Urban Design

24 Aug 2011

Jewell, Melbourne

Location: Victoria, Australia


Architect: Kavellaris Urban Design, Australia

The subject site fronts a main street (Union Street) to the south and a private car park that abuts and wraps around the northern and eastern interfaces of the site. The car park service’s RMIT University and is wedged between the subject site and a railway corridor. And although the car park is a private space it is utilized as a public thoroughfare from the Jewell train station opposite the University and from Dawson Street to the North. As a result, these site conditions provided for a building that is highly visible without any obstruction. This was a site condition that we capitalised on and exploited!

Jewell Melbourne Jewell Melbourne Jewel Melbourne Jewel Melbourne

The Jewell project draws on classical design principles which we consider to be not only relevant to contemporary urbanism and architecture, but are design strategies that are essential for good design. The areas of our investigations were, the entry into the building, constructing key and strategic views and the manner in which the building addresses the prominent corners within its context. We incorporated these design strategies to construct a dialogue with the various interfaces which informed our master plan and design process.

Our scheme employs passive and active environmentally sustainable technologies and design strategies that were the foundation to the planning of the building. We incorporated landscaped streets and laneways within the subject site to provide spatial separation between dwellings an enable every habitable space to receive natural light and ventilation. In addition, these separations allow the spaces to be naturally cross ventilated thereby minimising the need for air-conditioning. Low emission lighting complimented with solar panels further reduced the carbon footprint of the complex. We also incorporated a 40,000 litre underground storm watercollection tank that is used for toilet flushing.

Jewell Melbourne Jewell Melbourne Jewel Melbourne Jewel Melbourne

The rhythmic boxed formed geometries are referential variations of the same architectural language resulting in a sculptured building that evokes a sense of movement. As the building is experienced from the various vantage points, the building form takes on different readings to people in trains, cars, on bicycles or walking pedestrians. This movement is reinforced by the reflective nature of the facades metallic cladding that changes the textural qualities and colour of the building with the varying light and shadows of the day.

The asymmetrical composition of slipping corners that wrap around the northern and southern edges of the building blur the boundaries from the converging facades into a continuous architectural expression. We studied the column motifs of Robert Venturi’s design for the Sainsbury Wing at the Nation Gallery in London and incorporated the manner in which the columns negotiated the corner intersections into our design. The southern elevation has been specifically design with a constructed view of the building typical of the classical order when viewed from Watson Street. Vertical strip windows capture the opposing perspective providing a visual connection and a conclusion to the journey for occupants that have entered the building from Watson Street. The accented double height entry void that interrupts the rhythmic articulation of the composition emphasises and clearly announces the entry into the building as seen from Watson Street.

Jewell Melbourne Jewell Melbourne Jewel Melbourne Jewel Melbourne

We used three species of timber to accent elements of the composition in order to establish an immediate dialogue with the juxtaposed buildings that share the same materiality and also to provide a striking contrast between urban and organic materials. These synergies add to the drama and accentuate the sculptured qualities of the building.

Jewel Melbourne Jewel Melbourne Jewel Melbourne

Jewell Melbourne images / information from Kavellaris Urban Design

WAF Awards 2011 – Shortlisted in Residential Building of the year (Multiple Occupancy) Category

To see all listed projects on a single map please follow this link.

Melbourne Buildings

Australian Architecture

Australian Architect

Australian Institute of Architects National Architecture Awards

Melbourne Buildings

Lyon Housemuseum, Kew
Lyon House Museum
picture : Dianna Snape

Lyon Housemuseum

ANZ Centre
HASSELL, architects
ANZ Centre
photo : Earl Carter

ANZ Centre

Hilton South Wharf
Woods Bagot
Hilton South Wharf Building
photograph : Trevor Mein – meinphoto

Hilton South Wharf

Melbourne Architects

Australian Houses

Comments / photos for the Jewell Melbourne page welcome

Jewell Melbourne Building