The Shoal London – Stratford Olympic Games Entry | Sculpture

The Shoal London, Stratford Olympic Games Entry, Imagess, Architect, Pictures, Design, Project

The Shoal, Stratford, UK : London Olympic Games Entry

The Shoal Stratford – design by Studio Egret West

New photos from 12 Nov 2012:

The Stratford Shoal

The Shoal Stratford The Shoal Stratford
photos © Adrian Welch

12 Apr 2012

The Stratford Shoal

The Shoal sculpture

Studio Egret West is delighted to announce the completion of ʻThe Stratford Shoalʼ, a 250m titanium sculpture in Stratford, London.

The Shoal is a public realm intervention, which aims to improve the urban continuity and legibility of the existing 1970ʼs Stratford Centre. In the 70ʼs, the Stratford Centre was created with a positive frontage to the existing high street to itʼs south. With the introduction of the Stratford bus interchange, and later, the refurbishment of Stratford Station to the north, the ʻbackʼ of the centre, with its delivery bays and car parking ramps, became much more visibly public. Recently, the Olympic Park and the Westfield Centre entrances have been established to the north meaning that the ʻbackʼ has very much become the front: the entrance to Stratford.

The Stratford Shoal The Shoal London The Shoal Stratford
photos courtesy of Studio Egret West

In 2009 a competition was established by London Borough of Newham to suggest a solution to this complex urban problem, which was won by Studio Egret West.

Studio Egret West responded to Newhamʼs desire to emphasise the Stratford Centre entrance with a bold and innovative approach.

A series of curvaceous and branch-like steel ʻtreesʼ are arranged with a trellis like array of support points. On these are fixed giant leaf shapes of titanium that, like the leaves on a tree, move and respond to the wind, glistening as they gently move in the breeze. Early on, an option to intensively plant mature trees around the sites edge was investigated, but was not pursued due to the myriad of vital services running beneath the existing pavement.

The surface of giant ʻleavesʼ mimics the scale and rhythm of the existing trees and re-establishes the urban continuity of the site. They rise and deform, to mark and celebrate the entrance to the Stratford Centre and continue on, beyond, to the old high street. They are an indicator that Stratford is not just the home of the Olympics and has a much broader offer.

The leaves also provide a screen for the assortment of Stratford Centre buildings behind. Rather than hiding this elevation behind, the leaves act to enliven it, divert attention from it and playfully raise the spirits of its onlookers, rising and falling with the choreographic elegance of a shoal of fish.

With the view of semi-permanency rather than a temporary intervention, a light and durable material was sought for the leaves. Titanium offered both durability and lightness and held the additional trump card of being able to alter its colour through anodising.

The Shoal uses the breadth of this technology to adjust its tone dependant on location with the leaves shifting from warm reds near the cultural quarter, bright yellows and goldʼs around the main entrance to the Stratford Centre and pedestrian crossing; and blue tones which compliment the green hues of the existing trees.

The Stratford Centre has now started a process of reinvention and transformation, and will radically change over the coming 30 years. The Shoal allows the emerging plans for Stratford to take shape with a new titanium veil in the foreground, like a grandiose shimmering palisade, the Shoal plays a positive role in anchoring this place as it re-emerges confidently after the Olympics.

Sir Robin Wales, Mayor of Newham said:

“Newham is undergoing unprecedented transformation, nowhere more so than in Stratford. The Shoal is part of the £13.5 million high quality public realm project to improve Stratford Town Centre for residents and businesses and offer a unique visitor experience.

With the emergence of the Olympic Park and Westfield Stratford City, the Shoal will connect Stratford’s exciting new developments with the existing thriving town centre and cultural quarter, helping to position the area as a world leading business, leisure and tourism destination.”

David West, Studio Egret West said:

“The Shoal was born of a desire to turn a negative into a positive. Instead of screening the back of house of the Stratford shopping centre, which now finds itself in the foreground, we have created a playful and dynamic edge that brings a moment of delight to those arriving in Newham. We specifically used titanium because of its range of colours and its shimmering quality, meaning that the Shoalʼs appearance constantly changes in response to varying light conditions”.

The Stratford Shoal The Shoal London The Shoal Stratford
photos courtesy of Studio Egret West

Technical Information

The Shoal was designed and manufacturered utilising the latest 3D technology, harnessing Rhino and 3D Microstation for itʼs design and using CAD CAM technology for rapid prototyping and the manufacturer of itʼs GRP leaves. The projectʼs use of BIM allowed the design team, with Studio Egret West as Architects and Packman Lucas as Engineerʼs, to converse fluently with the contractor on the complex steelwork structure as well as the undulating and complex amorphous forms of the leaves. The computer model was not just used to build the forms but was also critical in testing motion, the leaves centre of gravity and the laying of the leaves single curved titanium strips over their double curved surface.

The 3D CAD model was central to the design and manufacturing process, used from the projectʼs inception as an iterative architectural and structural 3D design tool and evolving into a contractual ʻdocumentʼ used for production information, cost management and construction.

In tandem with this computer aided process was a much more ʻhand madeʼ approach. Prototyping the leaves at various scales, a number of times to test if the computer models were producing the correct ʻreal-lifeʼ results.

The steelwork was conceived as a series of treelike branches budding from a cluster or trunk, fabricated from a fixed number of radii and straight elements to create a modular set of repeatable components, which would appear to be completely random. The computer gave the designers many economies in fabrication and simplified the manufacturing process. The trunks were welded to form rigid composite elements and branches were fixed as they touched to add stability and to prevent buckling; in many ways behaving in a similar fashion to the structure of a tree.

Below ground are large complex base elements, comprised of composite steel I-beams and flats which reduce the moment forces of the trunks as they are transferred into their foundations. These elements had to work especially hard to make up for the foundations not being situated in their ideal positions but being defined instead by the myriad of underground services running below the pavement.

From the steelwork frame ʻbull-hornʼ arms extend, each supporting one of 73 titanium clad GRP leaves. These arms are like wishbones, which connect the frame to the leaves and are intended to

The leaves are manufactured from a thin GRP inner shell over a plywood structural frame, made from three moulds to give three varying forms, this strengthens the overall reading of the leaves as one surface. The leaf arms are fixed into the plywood frames with a hook detail allowing the leaves to be easily installed. At the end of this hook is a specialist bearing, which gives the leaves horizontal tolerance, ensuring they can hang freely. At the junction of the leaf arms is a rigid moulded plastic cowl (brightly coloured) and a soft rubber gaiter (similar to the leather gear stick gaiters found in cars). Again, all of these components were designed and manufactured directly from 3D CAD information.

It was critical from the outset of the project that the leaves had a hand made and crafted quality. Through prototyping a manufacturing process was developed which would deliver the qualities sought.

By testing fabrication methods the designers determined a specific laying pattern for the titanium strips on each of the leaves (placing thinner and shorter strips in areas of greater curvature and placing darker shades of colour in the deeper areas to further extend the sense of curvature).

By cladding the leaves in anodised titanium strips, the designers were able to optimise the effect of the leaves movement. Using an opalescent material to enhance the shimmering quality of the sculpture. Each titanium strip on each leaf was given an individual code, ensuring that each of the leaves was individual in pattern and colour.

At the rear of each leaf is a bi-directional damping mechanism, fixed to the leaves with a bespoke 3-dimensional bearing. The dampers allow the leafʼs to move freely for a limited range of motion and damp the movement as the forces, caused by the wind, increase. This collection of dampers, springs and bearings is designed to be dynamic, meaning that the greater the winds force the greater the dampers response.

The Stratford Shoal Sculpture – Building Information

Architect: Studio Egret West
Engineer: Packman Lucas
Cost Consultant: KMCS
Main Contractor: SH Structures
Leaf Sub-contractor: Sorba

The Stratford Shoal Sculpture images / information from Studio Egret West

Studio Egret West

Previously:

2 Sep 2011

The Shoal, Stratford

The Shoal sculpture

The Shoal sculpture The Shoal Stratford
images from FD

The project, now on site, proposes new public realm designs for a series of key spaces: Meridian Square as the gateway to Stratford for visitors arriving via public transport; Theatre Square at the heart of the Cultural Quarter and the Broadway with its historic character.

In addition, The Shoal sculpture is introduced to form a linear edge that consolidates the fractured northern edge of the Stratford Island. This sculpture helps define the island and acts as decoy to the taller parking structures and buildings upon the island.

The sculpture’s elegant curved steel structure supports ‘leaves’ made of naturally coloured titanium, these ‘leaves’ will move in the wind, making The Shoal, Europe’s longest kinetic sculpture.

Overall, the re-invigorated public realm together with the Shoal aim to change perceptions and establish Stratford Town Centre as a destination in its own right‚ a benchmark for the quality of future designs that will not be compromised by change ahead.

The Shoal sculpture Stratford images / information from FD

The Shoal is a kinetic sculpture defining the edge and entrance to Stratford Town Centre. The scale and ambition of the project allows comparison to other regeneration works in Britain, such as Anish Kapoor’s Temenos and Anthony Gormley’s Angel of the North. However, what sets the Shoal apart from these artworks is its urban location and integration into a wider public realm masterplan that is designed to encourage long term development around the sculpture.

The Shoal wraps around the Great Eastern road side of Stratford Island, illuminating and delighting the arrival into Stratford from the main station. The sculpture represents the town centre anew against the poor urban planning of shopping centre, service ramps and car parks with a positive impression of colour, light, movement and structural joy. The Shoal is fabricated from an arbor of curved steelwork, supporting a series of coloured titanium clad ‘leaves’ that move in the wind.


To see all listed projects on a single map please follow this link.
 

London Architecture

London Architectural Walking Tours

London Architects

Stratford Buildings

2-12 Stratford High Street
Jestico + Whiles
Stratford High Street
image from architect

Stratford High Street

Stratford Kiosks
architects shortlist
Stratford Kiosk
render courtesy Ginseng Chicken Architecture P.C.

Stratford Kiosks

Stratford Regional Station
Stratford Regional Station London
image from ODA
Stratford Regional Station

Stratford Buildings – Selection

150 High Street Stratford
Stock Woolstencroft
150 High Street Stratford
picture : Hectic Electric

150 High Street Stratford

Icona Stratford
Stock Woolstencroft
Icona Stratford
photo © Nick Weall

Icona Stratford

Stratford DLR Station, east London
Will Alsop
Stratford DLR Station
image from architects

Stratford building

Stratford Eye Tower, Angel Lane
Stratford Eye Tower
photo © Nick Weall
Stratford Eye Tower

London Buildings

Comments / photos for The Shoal Sculpture Stratford page welcome

The Shoal Stratford London – page

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0