Kanyon, Levent – Istanbul Shopping

Kanyon, Retail Building Istanbul, Architect, Property, Images

Kanyon Istanbul : Turkish Retail Building

Levent Architecture, Turkey : Jerde Partnership + Tabanlioglu

22 Sep 2008

Kanyon

Development : Shopping + Offices + Apartments
Date: 2006
Design: The Jerde Partnership with Tabanlioglu Architects

Kanyon Levent – Overview

Kanyon, one of Europe’s largest mixed-use districts, introduces a new concept for urban living in Levent, Istanbul’s central business district. The Jerde Partnership and Tabanlioglu Architects designed the state-of-the-art project to combine 2.74 million sq ft of modern offices, luxury residences with local and upscale retailers in an organic, open-air design that includes an amphitheater, plazas and rooftop park spaces where workers, residents and visitors can gather. The unique design of Kanyon Levent, which is distinct from Istanbul’s many mixed-use projects and enclosed shopping malls, has helped attract stylish residents and many well-known retail brands that are new to Turkey.

Kanyon Kanyon Istanbul Kanyon Istanbul Kanyon Istanbul

Kanyon Levent – Background

An international retail destination, Istanbul is home to two historic bazaars, including Grand Bazaar, which is billed as the world’s oldest and largest covered market, and nearly 30 modern shopping malls that have been built since 1988. More than 15 additional shopping and mixeduse districts are planned for near-term development. In the growing and highly competitive retail market, Kanyon was conceived as a modern mixed-use destination with a retail component that would stand apart from Istanbul’s vast retail offering. The Kanyon project is an equal joint venture between prominent Turkish companies, Eczacýbaþý Group and Ýs Real Estate & Investment, a division of Ýsbank.

Design
The Jerde Partnership and Tabanlioglu Architects designed Kanyon to be an open, vibrant and green project. The design is envisioned as a family of bold architectural shapes, each housing a different use, that come together to form a dynamic and iconic composition. Between the architectural shapes, the perspectives and views through the project constantly change, resulting in a vibrant and energetic space that engages users.

Kanyon’s uses are connected by a central, open-air walkway that carves soft curves in the buildings’ forms, creating a dramatic “canyon” effect. The 600-foot-long canyon connects the office, residential, retail and entertainment uses with an exploratory path that features a variety of courtyards, terraces and other spaces where workers, residents and visitors to the project can interact. At the heart of the Kanyon project, the canyon opens to a performance plaza, an amphitheater carved into the base of the project’s entertainment sphere that will be the stage for activities of all sizes, from strolling entertainers to symphonies. Landscaping and water features enhance the project’s open and natural design.

The canyon is lined on both sides by the project’s four-level retail and entertainment complex. One side features three levels of retail and one level of restaurants, nightclubs and other entertainment venues. The four levels are terraced, allowing visitors on each level to overlook the activity occurring in the canyon below. The other side features the four-level entertainment sphere that contains a nine-screen cinema. The roof of the entertainment sphere features a restaurant with outdoor seating that enables diners to view the activity occurring within the project below.

Kanyon Istanbul Kanyon Istanbul Kanyon Istanbul Kanyon Istanbul

In addition to connecting and activating the canyon, the retail base contains multiple entrances at different levels that knit the project into the city fabric and provide access from the metro, street and parking structure. Unlike Istanbul’s modern enclosed shopping centers, Kanyon has an open-air retail center with heat panels that allow shoppers and visitors to enjoy the fresh air in a climatecontrolled setting that is protected from wind, rain and snow. Its unique design Kanyon Levent has attracted upscale retailers, including many that are new to Istanbul, and Turkey, to its 160 shops.

The Jerde Partnership and Tabanlioglu Architects designed Kanyon’s 26-level tower with a curved façade that reinforces the graceful shape of the canyon and creates an iconic silhouette that will become part of the city’s memorable skyline. The tower is slightly set back from the major boulevard Büyükdere Caddesi, creating an entry plaza that overlooks the long expanse of the canyon and includes a canopy that provides weather protection.

The Kanyon office tower is glazed with transparent glass that increases visibility and offers the additional benefit of maximum natural light in the work areas. A shading system on the south side of the tower will reduce the heat impact from the hot afternoon sun. Its air-conditioning system pumps fresh air throughout the building all day. Office floor platesat Kanyon average 13,000 sq ft and include modular spaces that offer flexibility for the ever-changing needs of leading companies.

The residential tower sits atop the four-level retail podium, rising from two to 17 levels in height. The Jerde Partnership and Tabanlioglu Architects designed the Kanyon tower with a simple iconic shape that reinforces the flow of the canyon and provides dramatic views into and beyond the project.

Kanyon Istanbul Kanyon Istanbul Kanyon Istanbul Kanyon Istanbul

The residential tower houses 179 units in 21 styles ranging from 860 to 4,100 sq ft in size. The step-back pattern of the Kanyon tower allows for many units to have private balconies, private terraces and gardens. In keeping with the project’s sense of openness, windows in the high-rise residences open, unlike many. The pool area for residents is located to the south behind the terraced housing for maximum sunlight and privacy.

Building materials complement and reinforce the project’s strong architectural forms. The Kanyon office tower is sheathed in a glass curtain wall with a stone base. Common areas, designed to evoke a canyon, are made from a combination of stone, tile and concrete. The residential tower combines glass, plaster and stone with metal accents. Kanyon Istanbul has been built to withstand earthquakes exceeding the worstcase scenario for the district.

Kanyon, Levent – Building Information

Cost: approx. $200m
Opening: May 30, 2006
Site area: 7.4 acres

Total Building Area: 2.74 m sqft
Office tower (26 levels) 387,000 sqft
Residences (2-17 levels) 179 units ranging 860 to 4,100 sqft
Retail (160 stores) 404,000 sqft
Cinema 9 screens with 1,600 seats
Communal garden space 37,700 sqft
Fitness club 43,000 sqft
Community Meeting Room 16,100 sqft
Parking (six levels below grade): 3,100 spaces

Kanyon Levent – Project Team

Investors: Eczacibasi Group, Is Real Estate & Investment (IS GYO)
Architect: The Jerde Partnership with Tabanlioglu Architects
Engineer: Arup
Interior Designers (Residences): Sevil Peach Gence Associates, Brigitte Weber
Contractor: Tepe Construction

Kanyon Levent

Kanyon Istanbul Architects : Tabanlioglu Architects

Kanyon Istanbul Architects : The Jerde Partnership


To see all listed projects on a single map please follow this link.
 

Istanbul Architecture Tours

Turkish Architects

Shopping Centres

Jerde Partnership project : Coventry City Masterplan

Building by Tabanlioglu

Dogan Medya Center Ankara
Dogan Medya Center
photograph : Thomas Mayer, Cemal Emden

Turkish Buildings

Ipekyol Textile Factory, Edirne
Emre Arolat Architects
Ipekyol Textile Factory
picture from architects

Turkish Textile Factory building : World Architecture Festival Awards 2008 Finalist

Comments / photos for the Kanyon Istanbul Architecture page welcome

Kanyon Levent Building

Website: www.kanyon.com.tr