Concrete Cut House in Ramat Gan

Concrete Cut House, Ramat Gan Architecture, Israeli Building, Design, Images

Concrete Cut House

Contemporary Architecture in Israel – design by Pitsou Kedem Architects

17 Nov 2015

Concrete Cut House in Ramat Gan

Design: Pitsou Kedem Architects

Location: Ramat Gan, Israel

The creation of a line, this birth of the visual act, has been a meeting point throughout history of art, science and technology- from the dawn of writing to the abstractness of cave drawings and the penning of mathematical formulas – all of them make use of graphics to express a novel idea.

Concrete Cut House

A line on a dark background- short or long, thin or thick – sometimes- expresses orientation or movement, at times convergence or divergence, pain and freedom, connection or physical repulsion. It is one of the most fascinating of its properties – that the very border, which a line draws also permanently breaks worlds in two. A single lines simultaneously divides and connects separate worlds- each one onto himself.

Concrete Cut House

Viewed from the front, The house looks like a monolithic operation of materials with a deep, monochromatic range of colors. Three rectangular prisms, lain upon one another, into a peaceful composition, stable and subdued, appearing as heavy masses.

Concrete Cut House

A second, discerning glance reveals a dramatic encounter of materials taken from two separate worlds – poured, massive concrete and glass panels, creating a semitransparent wall with a decisive line running through it.

Concrete Cut House

The variations of opaque glass yields a colossal appearance of yet more concreteness unifying the building’s construction- yet still natural. The glass acts to embrace the light – allowing it to pour in, controlling its every move. Thus a screen of light is rendered in the most literal way- a receptive canvas of variation, deep and dynamic, adapting to those who pass through its rays of light.

Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House

Within the remaining glass of the structure- the line returns with the force of a quill- emphasizing the movements of the eastern facade, painting an exposed, clear slice withing the southern facade in which the utilization of transparent windows has been executed. Thus while the front facade is an abstract creation conceptually assuring the blending of identity and function, the rear facade graphically expresses three-dimensionality, the probing of depth and the feeling of brightness and freedom.

Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House

A glance at the side facades explains the process of exposure and illumination beginning at the opaque facade facing the road and leading to the facades facing the yard and pool. A gradient of inter-changing levels of transparency between characteristically different facades made of the same foundation stones.

Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House

The entrance to the home occurs on the western side at the patio garden starting from the basement leading to the living rooms, accompanying visitors by degrees from the outer to the inner worlds.
The living rooms are double in size and face the southern gardens visible from a library entrance on the same level as the private rooms. Two staircases lead to the living areas, one descending to the children’s area and another ascending to two additional levels- one containing the children’s living rooms and another with the parents rooms.

Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House

Two yards run along the children’s quarters, one is a patio ascending to the entrance and the other runs along the eastern side providing light, air, and an abundance of privacy. The function of the floor- corners for sitting, a private yard, and personal gym- attest to the private world of children.

Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House

The design of the space and their dispersal upon four planes creates in each one a sense of maximal privacy and although none is entirely exposed each of them comfortably access the exterior. Thus a structure of concrete and glass of various transparencies is created, the materials stray between one another as the visitor strays between the structure itself.

Concrete Cut House Concrete Cut House Concrete Cut House

Concrete Cut House in Ramat Gan – Building Information

Total floor area: 500 sqm
Total site area: 500 sqm
Design & built: 2012-14
Location: Ramat Gan
Program: single family house
Design team: Pitsou Kedem, Noa Groman
In charge architect: Noa Groman
Lighting design: Orly Avron Alkabes
Styling for photography: Eti Buskila

Photographs: Amit Geron

Concrete Cut House in Ramat Gan images / information from Pitsou Kedem Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Tel Aviv Architecture Tours

Israeli Buildings

Israeli Architects

Latest Tel Aviv Buildings

Tel Aviv Museum of Art
Preston Scott Cohen
Tel Aviv Museum of Modern Art
photo : Ohad Matalon Courtesy Tel Aviv Museum of Art

Tel Aviv Museum of Art

Tel Aviv House
Chyutin Architects
Tel Aviv House
photograph from architect

Tel Aviv House

Rothschild Tower
Richard Meier & Partners Architects
Rothschild Tower Israel
rendering: DBOX

Rothschild Tower Tel Aviv




Israeli Architecture – Selection

Haifa Court House Building
Chyutin Architects
Haifa Court Building
photograph from architect

Haifa Court Building

BGU University Entrance Square & Art Gallery, southern Israel
Chyutin Architects
BGU University Building
picture from architect

BGU University Art Gallery

Haifa University Student Center Building, north Israel
Chyutin Architects
Haifa University Student Center
photograph : Amit Giron

Haifa University Student Center

Comments / photos for the Concrete Cut House in Ramat Gan page welcome

Concrete Cut House

Website: Pitsou Kedem Architects