Hiphouse Zwolle – Apartments Netherlands | Zwolle Building

Hiphouse Zwolle, Holland Housing, Building, Dutch Project, Photo, Design, Image

Hiphouse Zwolle Holland : Dutch Housing – Architecture

Residential Development – design by Atelier Kempe Thill in The Netherlands

24 Aug 2009

Hiphouse Zwolle

New Poverty = New Richness

“Hiphouse” Zwolle / The Netherlands – 64 social housing units

Design: Atelier Kempe Thill

Maximizing the Minimum: Hiphouse Zwolle

At the dawn of a new era of neo-liberalism in Europe, social housing is once again regarded with increasing indifference. The implicit assumption is that apartments for the lower social classes ought to be small, cramped, dark, badly built and ugly.

Photos © Ulrich Schwarz, Berlin

Hiphouse Zwolle Hiphouse Zwolle Holland Hiphouse Zwolle Holland

Architecture in the sense of a building art hardly plays a role here, for marketing and spatial qualities are regarded as unimportant and superfluous.
Furthermore, social housing developments are facing great financial pressures due to a tightening of environmental laws, which entails a considerable increase in costs for technical equipment and building components, and negatively affects design opportunities.
International star-architects barely show any interest in the topic. Accordingly, very few alternatives (to standard solutions) are being produced which, by becoming showcases, could act as catalysts to break out of the recent stasis.
The Hiphouse project in Zwolle presented Atelier Kempe Thill with a welcome opportunity to fundamentally question the assignment ‘social housing’. Largely due to the client’s ambition and the active support of urban planners, a prototypical project could be realized without exceeding a typical Dutch standard budget for comparable projects. A radical minimization of architectural means and a visible assertion of the processes and technologies of the building process helped to realize a maximum of living quality.

Glass Tower Centralized Typology: An Alternative to the Deck-Access Typology

The deck-access typology is the most common form of multi-story social housing in the Netherlands, because a large number of apartments can be connected to a limited number of stairwells. Despite the social stigma this typology has come to represent, it remains an almost inevitable solution. Due to its extreme cost-efficiency it is still being employed today in large numbers. The very compact building typology realized through the central circulation in Zwolle offers an economic and competitive alternative.
The building block, measuring 23m x 32m and providing 8 units per floor, has a very limited facade surface in relation to its floor area; this favourably affects building costs and enables the high quality detailing of the facade. The housing units are organized around a central core containing a double stair and an elevator. The plan layout allocates the larger apartments to the spatially interesting corners, thus creating apartments with double orientation.
The smaller studio apartments either face east or west, guaranteeing optimum sunlight for all apartments. To compensate for its volumetric compactness, the building’s surface is consistently glazed. Anodized aluminium profiles hold the high quality solar-protection glazing to form the facade. Depending on the viewer’s position the building appears to be covered by a transparent skin or a reflective surface; furthermore, sliding doors provide generously dimensioned facade openings.
As a whole, a very delicate visual balance is achieved. The functional grid of the windows and the underlying construction form a rigid architectural order, which is counterbalanced by a spontaneous collage of colourful apartment interiors. In a display of the complexities of city life a vital and optimistic image emerges, striking up intensive communication with the neighbourhood. This image is collective as well as individual, for it is – consciously or unconsciously – formed with the active participation of every inhabitant. The ‘building in use’ therefore essentially becomes the facade.

Circulation as Collective Space: The Atrium

The arrangement of apartments along the volume’s perimeter creates the opportunity to insert a central atrium at no additional cost. A 5.4m high entrance hall gives access to this space, which measures a vertical 26m and is illuminated by a skylight. At the core of the building, the atrium lends an unexpected spatial generosity, which stands in surprising contrast to the external appearance.
Due to the limited budget the central atrium was coherently designed in the rugged aesthetics of the unfinished. The concrete walls remain unfinished, the floor slabs receive a coating of acoustic plaster, handrails are merely galvanized and simple industrial light fittings are mounted directly onto the walls. As a result, a complex spatial entity emerges, deliberately displaying, but also celebrating, the ‘new poverty’ of contemporary building.
By its generosity the circulation space becomes an area for social interaction between inhabitants and adequately expresses the collective of an expedient alliance of tenants.

Panorama and Light: The Emancipation of Social Housing

Upon entering the apartments it becomes evident that even in social housing real luxury should be indispensable. The units are very well lit, with minimal circulation areas and large living spaces with freestanding kitchen blocks. Loft spaces are not an exclusive form of living reserved for a well-to-do elite, but are also realizable in the context of social housing. An emancipation of the lower income classes will last but not least have to be achieved through an increase in the quality of individual housing.
The floor-to-ceiling windows give the apartments a feel of suspended landscape plateaus; the natural environment becomes a part of the space and expands the interior beyond its physical boundaries. Rain, sun, clouds, wind and greenery determine the atmosphere of the interior.
This effect is amplified when the large doors are slid open, transforming the rooms into airy terraces. Gone is the feeling of constriction prevalent in traditional social housing. A maximum of spatial richness is possible with a minimum of means. It therefore doesn’t come as a surprise when a tenant says: ‘Never have I seen such beautiful sunsets as I do from my apartment.” It merely seems like a logical result of a rigorous conception of the apartment as architectural space.

Zwolle housing Zwolle housing Zwolle housing Zwolle housing

Atrium Tower Hip House Zwolle – Building Information

Facts:
Site: Zwolle / Region of Overijssel / Nederland
(100km North-East of Amsterdam)

Address: Obrechtstraat 21-147
8031 AN Zwolle

Architects: Atelier Kempe Thill architects and planners, Rotterdam, Netherlands

Client: Woningstichting SWZ, Postbus 4004, 8004 DA Zwolle

Process:
Commission: Aug 2005
Planning process: Aug2005 – Aug 2007
Building process: Sep 2007 – Feb 2009

Building:
Site area: 2.500m2
Building size: 6.399m2 (gross)
Building volume: 18.850 m3

Total building budget: € 5.450.000 (excl. VAT) – incl. technical installations

Team:

Team planning and realisation:

Architect: Atelier Kempe Thill architect and planners, Rotterdam (NL)
Team Atelier Kempe Thill: André Kempe, Oliver Thill, Cornelia Sailer
with David van Eck, Peter Graf, Anja Müller, Takashi Nakamura

Urban Plan:

Urban planner: De Zwarte Hond, Rotterdam – partner-in-charge Jeroen de Willigen
Supervisor: Jeroen de Willigen en Matthias Rottmann

Consultants:

Building Physics: Adviesbureau Nieman, Zwolle
Structural Engineer: Alferink – van Schieveen, Zwolle
Service Engineer Electrical and Climate Installations: Adviesbureau Nieman, Zwolle
Quantity Surveyor: Archisupport, Amerongen / BFB, Zwolle
Tender documents: Bureau Both, Haarlem

General Contractor: Moes Bouwbedijf Oost bv, Zwolle

Photographer/ Copyright holder: Architektur-Fotografie Ulrich Schwarz
Ulrich Schwarz, Kreuzbergstrasse 27-28, D-10965 Berlin Tel. +49-(0)30-4278708

Hiphouse Zwolle images / information from Atelier Kempe Thill

Atelier Kempe Thill


To see all listed projects on a single map please follow this link.
 

Dutch Buildings

Dutch Architect Studios

Dutch Housing

Another Zwolle building:

Building X : Building of the Year 2011
Building X Zwolle
photo : Menno Emmink
Windesheim University of Applied Sciences

Dutch Architecture – Selection

Borneo Sporenburg : Houses
various architects incl. MVRDV
Borneo Amsterdam
picture © adrian welch
Borneo Houses

“WoZoCo” Housing for Elderly
MVRDV
WoZoCo
photo © adrian welch
WoZoCo Amsterdam

Comments / photos for the Hiphouse Zwolle Holland Architecture page welcome:
info@e-architect.co.uk

Zwolle Apartments Building