Drents Museum – Assen Building

Drents Museum, Assen Building, Erick van Egeraat, Architect, Image, Design, Extension

Drents Museum, Holland : Assen Architecture

Building in The Netherlands – design by Erick van Egeraat

22 Oct 2012

Drents Museum Assen

Designed by Erick van Egeraat wins ‘Best interior’ at Dutch Design Awards

Design: Designed by Erick van Egeraat

Designed by Erick van Egeraat won ‘best interior’ at the Dutch Design Awards 2012 with the design of Drents Museum in Assen. Last Sunday the award ceremony awarded different architects in the categories communications, free design, product and space. In the last category there is an award for best exterior and best interior. The winners were chosen from over 650 submissions.

Drents Museum Drents Museum Building Drents Museum Assen Drents Museum Assen Building
photographs : J Collingridge

In the design of the in 2011 re-opened Drents Museum, the existing Koetshuis has been given a new function as the Museum’s main entrance. The staff building is put on a glass plinth. In addition, underground spaces have been added, connecting the old and the new part.

Drents Museum Drents Museum Building Drents Museum Assen Drents Museum Assen Building
photographs : J Collingridge

The selection committee of the Dutch Design Awards awarded the interior for its strong sculptural power and urban planning: “The museum has a strong sculptural power. Emerging from its restraint, the design becomes a dominant presence. Despite this, the design does not stand in the way of potential exhibitions. All the classic elements that a museum should have are implemented carefully. By reversing the routing – i.e. by turning the Koetshuis into the entrance and adding an underground museum space – the Drents museum itself becomes part of the exhibition. In this way, the history of the museum remains intact, but the premises get an entirely new look. In addition, the garden is an interesting complement to the existing park in the vicinity. In terms of urban planning, the project is extremely strong.”

Drents Museum Assen images / information from (designed by) Erick van Egeraat

26 Oct 2011

Drents Museum Building

Erick van Egeraat completes new Museum in Assen

Design: Erick van Egeraat

Drents Museum Building Drents Museum Building Drents Museum Building Drents Museum Building
photographs : J Collingridge

On the 16th of November Erick van Egeraat’s new Drents Museum in Assen, the Netherlands, will be officially opened by Her Majesty Queen Beatrix of the Netherlands. The festive re-inauguration of the Museum marks the official end of 18 months of construction within budget and timeframes.

Erick van Egeraat’s design was unanimously voted the winner at the design competition by the Jury and the client, the province of Drenthe. His vision to use the extension of the Museum as an organizing instrument for the Museum as a whole was the decisive factor.

The most important aspect of Erick van Egeraat’s design is the consistent integration of the museum with the cities fabric. A balanced play of building, landscape and water, creates a new identity for the extended museum. The design reinforces both the scenic character and the cultural-historic face of Assen’s city centre.

Drents Museum Building Drents Museum Building Drents Museum Building Drents Museum Building
photographs : J Collingridge

The staggered, organic roof of the new wing connects existing gardens and parks in the city. Erick van Egeraat is thus creating a publicly accessible park. Openings in the roof allow light to penetrate into the exhibition spaces below. The new wing links the new entrance with existing parts of the museum and the city landscape. The existing coach-house will serve as the museum’s new main entrance. Lifted 1 meter above the ground, the existing structure rests on a glass plinth, revealing the building’s new function in an elegant manner. The historic façade is left untouched, therefore preserving the buildings civic appearance. During the day, the glass plinth allows light to enter the building. At night, interior lighting transforms the coach-house into a beacon for the city and its inhabitants.

Drents Museum Building Drents Museum Building Drents Museum Building Drents Museum Building
photographs : J Collingridge

Drents Museum Assen images / information from (designed by) Erick van Egeraat

17 Nov 2010

Drents Museum Assen

The re-positioning of the Coach-house as an elevated monumental entry marks a new phase in the transformation of the ‘ Drents museum ’ in Assen [NL] by ( designed by ) Erick van Egeraat.

Design: Erick van Egeraat

Drents Museum Building Drents Museum Building Drents Museum Building

The coach-house, one of the oldest original buildings of the museum-complex, was moved as a whole in oktober 2009 to make place for extensive groundwork. This groundwork was needed to create space for the Museums new, semi-submerged, main exhibition-space. The spectacular replacement of the Coach-house as a ‘floating ’ entrance to the Museum combines old, and new elements of the museum in spatially unorthodox, but captivating manner. The Coach-house will rest upon a glass plinth, revealing the building’s new function elegantly. The historic façade is painstakingly restored. During the day, the glass plinth allows light to enter the submerged exhibition space. At night, interior lighting transforms the coach-house into a beacon for the city and its inhabitants.

The physical re-positioning is a spectacular maneuver in which the entire Coach-house is returned to its original position, now however elevated a meter. This elevation redefines the Coach-house as the new monumental entry of the ‘Drents Museum‘. The visitors will descend past the entry into the newly build submerged main exhibition space. This exhibition space offers, in oposition to the existing museum, room for larger exhibitions of various sizes. This will allow the Drents Museum to collaborate more frequently with other Museums in featuring an international program.

Drents Museum Building Drents Museum Building

The staggered, organic roof of the new wing connects existing gardens and parks in the city. Erick van Egeraat is thus creating a publicly accessible park. Openings in the roof allow light to penetrate into the exhibition spaces below. The new wing links the new entrance with existing parts of the museum and the city landscape.

The new design for the Drents Museum reinforces both it’s scenic character as well as the the cultural-historic face of Assen’s city centre. ‘ Our goal was to add new architectural and economic value by providing dramatically new spaces for culture’ says Erick van Egeraat ‘ I am happy to see that it all starts to work out fine’.

Drents Museum, Assen, Netherlands images / information from (designed by) Erick van Egeraat

(designed by) Erick van Egeraat

Previously:

7 Nov 2007

Drents Museum

Erick van Egeraat Wins Competition for Museum in the Netherlands

Drents Museum Design Drents Museum Assen Drents Museum

Rotterdam, 7 November 2007 – Erick van Egeraat has won an international competition for the new entrance and extension of the Drents Museum in Assen, Netherlands. The new wing of the museum comprises approximately 2.000 m2 and will be completed in 2011. The other four competitors were ONL [Oosterhuis_Lénárd], Swiss architects Holzer Kobler and Drexler Guinand Jauslin, the German office of Jürgen Mayer H. and Winka Dubbeldam/Archi-tectonics of New York.

The most important aspect of Erick van Egeraat’s design is the consistent integration of the museum into the fabric of the city. A balanced play of building, landscape and water, creates a new identity for the extended museum. The design reinforces both the scenic character and the cultural-historic face of Assen’s city centre.

The staggered, organic roof of the new wing connects existing gardens and parks in the city. Erick van Egeraat is thus creating a publicly accessible park. Openings in the roof allow light to penetrate into the exhibition spaces below. The new wing links the new entrance with existing parts of the museum and the city landscape.

The existing coach-house will serve as the museum’s new main entrance. Lifted 1 meter above the ground, the existing structure rests on a glass plinth, revealing the building’s new function in an elegant manner. The historic façade is left untouched, therefore preserving the buildings civic appearance. During the day, the glass plinth allows light to enter the building. At night, interior lighting transforms the coach-house into a beacon for the city and its inhabitants.

Drents Museum, Assen Building images / information from Erick van Egeraat, Rotterdam, Netherlands 220107

Erick van Egeraat


To see all listed projects on a single map please follow this link.
 

Dutch Buildings

Dutch Museum Buildings

Dutch Architecture – Selection

WoZoCo Housing for Elderly
MVRDV
WoZoCo
photo © Adrian Welch

WoZoCo Amsterdam

Coolsingel Project
OMA
Coolsingel Rotterdam
image from architect

Coolsingel Rotterdam

Almere Masterplan
Rem Koolhaas
Almere Masterplan
image courtesy of the Office for Metropolitan Architecture

Almere Masterplan

WoZoCo Amsterdam

Dutch Housing

Dutch Architects

Comments / photos for the Assen BuildingDrents Museum Netherlands page welcome

Drents Museum, Assen – page