Zap’Ados, Calais Skatepark – Calais Youth Centre | French Skatepark

Calais Youth Centre, French Skatepark, St. Pierre Building, Skating Design, Image

Zap’Ados, France : Calais Skatepark + Youth Centre

Calais Building + Skate Park – design by Bang Architectes

16 Feb 2012


Design: Bang Architectes

English text (scroll down for French):


Create a signal in the landscape

The operation takes place along a canal in St. Pierre, which is the former industrial district of Calais. It continues the urban renewal initiated by La Cité de la Dentelle (by Moatti & Rivière Architects) located a hundred meters downstream. In this bleak urban landscape, the conversion of the existing industrial hall has to be visible. The future facility must signal its presence and invite potential users, the young and curious, to enter. The high clearance at the front of the building offers increased visibility of the west gable from the surrounding area. This gable, which has been completely redesigned, will project a strong signal into the public space.

Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre

Reclassify the hall

The existing building is a common industrial hall with no outstanding features, consisting of a concrete structure filled with precast concrete panels and a roof of cement sheets. The hall was once a roasted peanut factory, followed by various other incarnations (including a go-kart track) before being abandoned for several years. Prior to handing and processing it had been dilapidated, vandalised and had become structurally unsafe. The first task was to open the dark hall before curettage and structural recovery. This was achieved by removing precast concrete panels on the eastern and western facades to release through-views and bring natural light into the heart of the building.

Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre

Express the new assignment of the building

The youth centre and the skate park extends beyond the gable and form two protrusions, which clearly signifies that the building has a new purpose. One protrusion stands on the floor and emerges from the skateboarder club and youth centre, forming a point of contact between the inside and outside space. The other is cantilevered and a launch pad that overlooks the front square, featuring skaters waiting in turn before taking off. The two prismatic volumes, like opened arms, reclassify the free space of the front square and act as an invitation to enter. The architectural expression is unified by a common envelope made of expanded metal, which turns the silhouette from a hanger into a prism protruding from a singular hybrid form.

The metal mesh allows spectators to watch activities inside and is gradually perforated from top to bottom. The mesh acts like a shutter, controling direct sunlight and the color is stricking; it is deliberately conspicuous. This colorful mesh protects the equipment as the expanded metal is very resistant and anti-graffiti. It is doubled with a curtain wall to protect users from prevailing winds and reduce any noise nuisance to nearby houses. Outside the building the front square is treated using an orange frame to draw parking spaces, which overlap the textures of the existing floor coatings.

Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre

Linking the two programs

Inside the hall the various program elements are organised longitudinally, to optimise the length of the skate tracks and provide an entrance to the youth centre along the southern facade. When entering the building, there are a series of enclosed and heated rooms installed on the right identified by emerging prism. This set is built with a light frame and placed on the existing slab, with entrances distributed along an indoor walkway. This walkway is fully integrated into the space used for the skate park, separated using a handrail that runs its entire length. It enables “spectators” to watch the skaters safely. The long wall is covered with an acoustic fabric stretched to form large “dimples”. This absorbing surface is designed to reduce reverberated sounds caused by skateboarding on hard surfaces. The wall is also provided with vertical windows offering views for both users of the skate park and youth centre. A sinusoid layer of large acoustic baffles is suspended from the ceiling to increase acoustic comfort for users. These technical elements offer inexpensive modifications that morph the inner space and hide the unsightly ceiling.

Create skate tracks

The modules are arranged in a strips logically oriented along the full length of the hall. On the west side a raised platform overlooks the front square. It serves as a high point: the launcher. The bowls (rare in the region) are installed at the east end of the hall to maintain space clearance. These complex curved surfaces are works of joinery and carpentry of great sophistication. In the center of the hall is the funbox. A calm initiation zone is arranged along the indoor walkway and punctuated by modules. The modules are made of wood (not concrete) to maintain the adaptability of the skate park and the reversibility of the original allocation of the hall.

Construction system

– Structure of the gables and volumes emerging: structural steel
– West facade: the existing concrete columns and structural steel are “sandwiched” by painted gradually expanded aluminum on the outside wall and the curtain wall noise attenuation inside
– Acoustic wall on the indoor street: textile glass fiber coated with PVC stretched over two layers of cotton batting and put on a sheet of extruded PVC formed.
– Ceiling: industrial acoustic suspended baffles made out of melamine
– Skate joinery: wood frame and covering in birch plywood from Finland coated by a clear glaze.
– External joinery: aluminum with double glazing.
– Roofing of emerging volumes: self-protected bitumen.

Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre

Bang Architectes
Bang Architectes was created based on the belief that the contemporary world allows for a new kind of architecture: innovative, attractive and intelligent. Sustainable development is crucial to future architecture and a central focus for the coming decades. New technological and political changes provide an opportunity for a new generation of architects to emerge and the chance to create a fresh architectural revolution.
Architecture inspired by a need, architecture that makes sense, freed from the great dogmas of the twentieth century.

Nicolas Gaudard, Architect DPLG
After a degree in Mathematics at the Faculty of Orsay, he graduated from the Paris Belleville Architecture School in 2000 (after getting his DEFA at Paris Villemin). Nicolas has worked on various projects including: a year with Patrick Bouchain (Fratellini Academy in Saint Denis, Condition Publique in Roubaix) and five years at Beckmann N’Thépé as a project manager.

Nicolas Hugoo, Architect DPLG
After studying at Delft University of Technology in the Netherlands in 1998 and at the Escuela Técnica Superior de La Coruña in Spain in 1999, he graduated from Lille Architect School in 2003. During his studies he successfully participated in several competitions. In 2001, he worked in Rotterdam at Buro Schie 2.0 (Droog Design) and later in 2002 at the Office of Mésarchitectures by Didier Faustino. Following this he spent four years as a project manager at Moussafir Architectes Associés in Paris. 

The peanut building prior to redevelopment as Skate Park + Youth Centre:
Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre

Calais Skate Park + Youth Centre – Building Information

Title: ZAP’ ADOS
Location: 87 quai de Lucien L’heureux, 62100 Calais
Client: Ville de Calais
Design Architects: Bang Architectes (Nicolas Gaudard and Nicolas Hugoo)
Engineer: B&R ingénierie
Program: conversion of industrial hall into Skate Park and Youth Centre
Floor area: 2 760 m²
Total cost: 1,5M € H.T.
Start of study: Jun 2010
Delivery: Dec 2011
Photos: Julien Lanoo (

French text:


Créer un signal dans le paysage

L’opération s’ancre le long d’un canal, à Saint-Pierre, l’ancien quartier industriel de Calais, dans la continuité du renouveau urbain amorcé par la Cité de la Dentelle (des architectes Moatti & Rivière) à cent mètres en aval. Dans ce paysage urbain morne, la reconversion de la halle industrielle existante se doit d’être visible. Le futur équipement doit signaler sa présence et inviter les usagers potentiels, les jeunes et les curieux à y pénétrer. Le grand dégagement devant le bâtiment offre depuis les alentours immédiats une visibilité importante sur son pignon ouest. C’est ce pignon, véritable fronton de l’équipement, qui complètement remanié fait « signal » sur l’espace public.

Requalifier la halle

Le bâtiment existant est une halle industrielle ordinaire sans qualité particulière. Il est constitué d’une structure de portiques en béton, remplis de panneaux préfabriqués en béton et d’une toiture en tôles de fibro-ciment. Cette halle, à l’origine une usine de production de cacahuètes grillées, a connu divers types d’occupation (notamment une piste de karting) avant d’être abandonnée durant quelques années. L’intérieur est obscur, délabré et vandalisé. C’est donc un édifice particulièrement inhospitalier que nous récupérons pour le transformer en un équipement municipal ambitieux, et cela à moindre coût. Notre première préoccupation sera d’amener de la lumière naturelle et d’ouvrir le bâtiment vers la ville : nous envisageons très rapidement de déposer les deux pignons du hangar et de concentrer notre intervention sur ces parties.

Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre Calais Youth Centre Skatepark Building Zap'Ados Calais Skatepark Youth Centre

Exprimer la nouvelle affectation du bâtiment

Pour signifier l’affectation du bâtiment à de nouveaux programmes, le CAJ (Centre d’Animation Jeunesse) et le skatepark se prolongent au delà du pignon pour former deux saillies distinctes sur le parvis. L’un, posé au sol, est l’émergence du foyer commun aux skateurs et aux usagers du CAJ, un point de contact entre intérieur et extérieur. L’autre, en porte-à-faux, est une plateforme de lancement surplombant le parvis, qui met en scène les skateurs y attendant leur tour avant de s’élancer. Les deux volumes en forme de prismes, tels deux bras ouverts, requalifient l’espace libre situé devant le bâtiment et invitent à entrer. Afin d’accroitre la lisibilité du signal, l’intervention architecturale est unifiée par une enveloppe en métal déployé fondant ainsi la silhouette du hangar avec les prismes saillants dans une nouvelle forme hybride singulière.

Pour donner à voir l’activité depuis l’extérieur et réciproquement, la nouvelle enveloppe, une maille métallique, laisse passer le regard. La couleur a ici une fonction évidente de signal: elle est volontairement voyante. Le métal déployé, très résistant et anti-graffiti, est ajouré progressivement de haut en bas. Créant un effet de persienne, il permet également de contrôler l’ensoleillement direct. Cette maille colorée protège efficacement l’équipement. Pour répondre au bon confort des usagers et limiter les nuisances acoustiques envers les habitations proches, elle est doublée d’un mur rideau qui protège également des intempéries.

L’espace extérieur est traité à minima: une trame d’un orange identique à la façade indique les places de stationnement sur l’asphalte existant légèrement « rustiné ».

Articuler deux programmes

A l’intérieur de la halle les différents éléments du programme s’organisent longitudinalement de manière à profiter de la plus grande longueur, pour les parcours des skateurs mais aussi pour donner aux locaux fermés (vestiaires, bureaux, salles d’activités, etc.) des ouvertures sur l’extérieur en façade SUD. Sur la droite, en entrant, signalé par l’émergence du prisme, est installé l’ensemble des locaux fermés et chauffés. Cet ensemble, construit en ossature légère, posé sur la dalle existante, est distribué par une rue intérieure. Cette rue intérieure est totalement intégrée au volume du skatepark, simplement séparée de celui-ci par un garde-corps sur la totalité de la longueur qui peut permettre aux « spectateurs » de regarder évoluer les skateurs en sécurité. La longue façade des locaux est revêtue d’ondes constituées d’un textile tendu sur molleton pour former de grands « capitons ». Cette surface absorbante vise à atténuer les sons directement liés à la pratique du skateboard sur des surfaces dures. La paroi est également pourvue de baies vitrées verticales ponctuelles offrant des vues mutuelles aux usagers du skatepark et du CAJ. Pour un plus grand confort acoustique des usagers, une nappe « sinusoïdale » de grands baffles acoustiques est suspendue au plafond. Ces éléments techniques permettent également de transformer à moindre coût la morphologie intérieure de la halle et de masquer les rampants existants peu esthétiques.
Créer un parcours de glisse

Les modules sont disposés suivant une logique de bandes orientées selon la grande longueur de la halle afin d’obtenir de long parcours variés. A l’OUEST et en hauteur se situe la plateforme qui donne sur le parvis. Elle sert de point haut: le lanceur. Les bowls (rares dans la région) sont installés à l’extrémité EST de la halle pour préserver un dégagement visuel maximum. Ces bowls aux surfaces gauches, sont des ouvrages de menuiserie et de charpente d’une grande complexité. Au centre de la halle se situe la funbox. Une zone d’initiation plus calme est aménagée le long de la rue intérieure, elle est ponctuée de modules de street.

Les modules sont en bois (et non en béton) afin de préserver l’adaptabilité du parcours et la réversibilité de l’affectation de la halle.

Le système constructif

– Structure des pignons et des volumes émergeant: charpente métallique
– Façade ouest: les poteaux béton existants et la charpente métallique sont pris “en sandwich” par le métal déployé progressif en aluminium laqué à l’extérieur et le mur rideau à affaiblissement acoustique à l’intérieur
– Habillage acoustique de la paroi sur la rue intérieure: textile en fibre de verre enduit de PVC tendu sur deux couches de molleton coton et posé sur une plaque de PVC extrudé formé.
– Plafond: suspension de baffles acoustiques industriels en mélamine
– Mobilier de skate: charpente bois et finition en contreplaqué de bouleau de Finlande protégé d’une lasure incolore.
– Menuiseries extérieures: aluminium à rupture de pont thermique avec double-vitrage.
– Etanchéité des volumes émergeant: bitume auto-protégé.

BANG ARCHITECTES L’existence de Bang Architectes repose sur la conviction qu’il y a aujourd’hui de la place pour une architecture innovante, séduisante et intelligente. Le développement durable c’est le chantier des décennies à venir, c’est la chance de la génération d’architectes émergente : les nouvelles données techniques et politiques vont offrir, à ceux qui veulent bien les voir, la chance d’opérer une douce révolution architecturale. Une architecture inspirée par une nécessité, une architecture qui a du sens, libérée des grands dogmes du XX ème siècle. Nicolas Gaudard, Architecte DPLG Après un DEUG de Mathématiques à la faculté d’Orsay, il est diplômé de l’Ecole d’Architecture de Paris Belleville en 2000 (après avoir obtenu son DEFA à Paris Villemin). Il a travaillé, entre autres, une année chez Patrick Bouchain (Académie Fratellini à Saint Denis, Condition Publique à Roubaix) et cinq années chez Beckmann N’Thépé comme responsable de projets. Nicolas Hugoo, Architecte DPLG Après un cursus à l’université de Delft au Pays-Bas en 1998 et à l’Ecole d’Architecture de la Corogne en Espagne en 1999, il obtient son diplôme de l’Ecole d’Architecture de Lille en 2003. Durant ses études il participe avec succès à plusieurs concours. Il a travaillé à Rotterdam au Buro Schie 2.0 (Droog Design) en 2001, au Bureau des Mésarchitectures de Didier Faustino en 2002, et a collaboré quatre années comme chargé de projet à l’agence Moussafir Architectes Associés.

ZAP’ADOS Calais – Fiche Technique

Opération: ZAP’ ADOS
Situation: 87 quai de Lucien L’heureux 62100 Calais
Maîtrise d’ouvrage: Ville de Calais
Maîtrise d’oeuvre: Bang Architectes (Nicolas Gaudard et Nicolas Hugoo) avec B&R ingénierie, bureau d’études techniques tous corps d’état.
Programme: reconversion d’une halle industrielle en skatepark et Centre d’Animation Jeunesse
SHON: 2 760 m²
Coût des travaux: 1,5M € H.T.
Démarrage des études: juin 2010
Livraison : décembre 2011
Photos: Julien Lanoo (

Calais Skate Park + Youth Centre images / information from Bang Architectes

To see all listed projects on a single map please follow this link.

French Architecture – Selection

Grand Large Dunkirk
ANMA/Agence Nicolas Michelin & Associés
Grand Large Dunkirk
photograph : Stéphane Chalmeau

Oignies coalmine
Hérault Arnod Architectes
French coalmine building
image : Labtop-rendering

Mantes-la-Jolie Aquacenter, nr Paris, northern France
Mantes-la-Jolie Aquacenter
photo © Michel Denancé

Lille Museum of Modern Art – Pavilion, north east France
2hD Architects
Pavilion Lille Museum of Modern Art
image from architect

Amiens Library

French Architects

French Buildings

Comments / photos for the Calais Skate Park + Youth Centre page welcome:

Calais Skate Park + Youth Centre Building