Aquatic Center of Annemasse: Centre aquatique d’Annemasse

Aquatic Center of Annemasse, French Building, Project, Photo, News, Design, Property, Image

Aquatic Center Annemasse : Sports Development France

Centre aquatique d’Annemasse : French building – design by Serero Architectes, Paris

9 Feb 2010

Aquatic Center of Annemasse

Design: Serero Architects

English text (scroll down for French):

URBAN STRATEGY
Starting from the idea that the architectural skin of a building has an important impact on the environment, the entire building and its extension will be isolated externally, in order to prevent heat loss and to increase the building thermal inertia. Our project for the aquatic center in Annemasse was part of a process which aimed to: – Develop innovative and efficient solutions for the pool roof to limit its visual impact with high level of comfort. – Take advantage of the building construction to develop an urban project, where building spaces, people and vehicles flows are coherent. This will increase quality of urban spaces, with the creation of vegetation zones in surroundings and parking lots.

Aquatic Center Annemasse Centre aquatique d’Annemasse Annemasse Aquatic Center

A TRANSLUCENT WOODEN SHELL
We covered the 50m pool with a highly transparent roof, with double curvature geometry. The roof volumetry is conceived to limit shadows impact on the green beaches around the pool. This roof works like a light shell, without any intermediate posts. Its shape, based on an “hyperbolic paraboloid”, limits shear stress in its surface and therefore reduces structural components section size. Despite its apparent complexity, all the generative lines of the shell are straight lines which guarantee a precise and simple implementation. This vault is made of laminated spruce timber from 35 to 60cm high. These elements are connected to each other by steel plates linked to wooden nodes, which are CNC milled.

A “SMART” SKIN OF ETFE PILLOWS
We have placed natural light at the heart of the sport complex spaces by working on a system of ETFE pillows to cover the 50 meters pool. These pillows are double cell lenses filled up with compressed air. They diffused continuously light to the entire aquatic centre. They integrate a light control device composed by the superimposition of the ETFE layers. The internal layers of the pillow are printed with two positive and negative patterns, which by the change of air pressure in the pillow create opacity and transparency. The new and existing facades on the entire building will also be covered with wooden horizontal sun-shading, whose rhythm will be adjusted depending on the orientation and the function of the spaces.

Annemasse Aquatic Center – Building Information

Competition: Restricted
Site : Annemasse (74), France
Client : Ville d’Annemasse
Floor Area : 5 400 m² + 14 000 m² extérieurs
Construction cost: 9 900 000€ H.T.
Design Team : SERERO Architects
Urban planners : David Serero, Yoichi Ozawa, Fabrice Zaini
Structural Engineers: GINGER Engineering
Mechanical Engineers: ETHIS
Acoustician : Pierre Pasquini
Project Economist : SOUBEYRAN
Local Architect : Franck Baffie

French Aquatic Center Centre aquatique d’Annemasse Annemasse Aquatic Center Design Annemasse Aquatic Center Building

Serero Architects

French text:

STRATEGIE URBAINE Partis de l’idée que l’enveloppe architecturale a un rôle déterminant dans le contrôle environnemental d’un bâtiment, l’ensemble de la restructuration et de l’extension du centre aquatique d’Annemasse permet d’isoler le bâtiment par l’extérieur pour réduire considérablement les déperditions thermiques tout en augmentant son inertie. Notre projet de restructuration du centre aquatique d’Annemasse a fait l’objet d’une recherche visant : – Le développement des solutions innovantes et performantes pour la couverture du bassin 50m afin de limiter l’impact de cette structure dans le contexte (en terme d’ombrage et de champ visuel ) tout en garantissant un confort optimale pour les utilisateurs du centre. – La restructuration du site à l’échelle urbaine en articulant les flux d’utilisateurs avec les espaces publics à l’échelle du site (Piétons, véhicules, parking) tout en augmentant la qualité environnementale du site notamment par une végétalisation importante des abords et des parkings.

UNE RESILLE EN BOIS TRANSPARENTE Nous avons couvert le bassin 50 m d’une toiture d’une très grande transparence combinant une géométrie à double courbure. La volumétrie de la toiture est conçue pour limiter les ombres sur les plages végétalisées du centre aquatique. Cette voûte fonctionne comme une coque légère sans retombée intermédiaire, c’est-àdire que la forme de son cintrage, basé sur une « Paraboloïde Hyperbolique», permet de limiter le travail en flexion des éléments de la structure et de diminuer ainsi leur section. En dépit de son apparente complexité, l’ensemble des génératrices de cette surface sont des lignes droites garantissant une précision et une simplicité dans la mise en oeuvre de la couverture. Elle est constituée d’éléments en bois lamellé collé de type épicéa dont la hauteur varie en fonction de leur position de 35 à 60 cm de haut. Ces éléments sont reliés les uns aux autres par des platines en acier connectées à des noeux en bois qui sont fraisés numériquement. Afin d’éviter un étaiement complet de la charpente pour sa fabrication, elle sera montée au sol par grands éléments qui sont ensuite assemblés les uns avec les autres.

UNE PEAU EN COUSSINS D’ETFE
La lumière naturelle a été placée au coeur des espaces en travaillant sur un système de couverture du bassin 50m en bois qui intègre des coussins en ETFE (teflon). Ces coussins sont des lentilles à double alvéole d’ ETFE remplis d’air comprimé. Ils permettent de diffuser la lumière dans toute la halle du bassin. La spécificité de ces coussins réside dans l’intégration du dispositif de régulation de la lumière par superposition de films sérigraphiés. Les deux feuilles intérieures sont en effet imprimées d’un motif identique mais négatif sur l’une et positif sur l’autre de sorte que en se rapprochant et en se séparant par la variation de pression, la lumière peut être diffusée ou être occultée. D’autre part, pour les façades crées et restructurées de l’ensemble du projet, nous avons utilisés un dispositif brise-soleil/bardage bois constitué de lames de bois horizontales dont l’espacement sera ajusté en fonction des orientations pour protéger les vitrages du soleil ou filtrer les vues sur les vestiaires.

Centre aquatique d’Annemasse – Building Information

Concours: Restreint
Site: Annemasse (74), France
Maître d’ouvrage: Ville d’Annemasse
Surface: 5 400 m² + 14 000 m² extérieurs
Cout prévisionnel: 9 900 000€ H.T.
Conception: SERERO Architectes
Urbanistes: David Serero, Yoichi Ozawa, Fabrice Zaini
Architecte associé: Franck Baffie
Bureaux d’études techniques: GINGER
Ingénierie, Fluides/HQE: ETHIS
Acousticien: Pierre Pasquini
Economiste: SOUBEYRAN

Annemasse Aquatic Center images / information from Serero Architectes


To see all listed projects on a single map please follow this link.




French Architecture

French Architecture Designs – chronological list

A recent French Aquatic Center on e-architect:

Aqua Leisure Center in Val de Scarpe, Arras, northern France
Design: S.AREA Alain Sarfati Architecture
Arras Aquatic Center Building
photo © ADAGP photographe Noelle Hoeppe

Aqua Leisure Center in Val de Scarpe, Arras,

Another French Aquacenter on e-architect:

Mantes-la-Jolie Aquacenter, nr Paris, France
Agence SEARCH
Mantes-la-Jolie Building
photo © Michel Denancé

Aquacenter France

French Architecture – Selection

Zenith Saint-Etienne Building
Foster + Partners
Zenith Saint-Etienne
photo : Nigel Young

Limoges concert hall
Bernard Tschumi Architects
Limoges Concert Hall
photo : Christian Richters

New General Building of Council of Europe
Art & Build Architect
Strasbourg building
picture from the architect

French Architects

French Buildings

Comments / photos for the Aquatic Center of Annemasse French Architecture page welcome

Aquatic Center of Annemasse Building

Website: France