Amiens University Library, France | Amiens Media Library

Amiens University Library, French Building, Project, Photo, News, Design, Property, Image

Amiens University Library : Education Development France

Amiens University Media Library : French building by Serero Architectes, Paris

Amiens University Library Building

AUDITORIUM AND LIBRARY FOR THE UNIVERSITY OF AMIENS
Construction d’un amphithéâtre, d’une bibliothèque et d’un amphithéâtre pour
l’IUT d’Amiens

Serero Architectes

English text:

A TOPOGRAPHIC EXTENSION

Located in the heart of Amiens University, the new library and auditorium constitute a central place for exchanges and meeting around technologies as well as the catalyst of an intense campus social life.

Amiens University Media Library Amiens University Library Amiens University Media Library Building

Our project sets the two entities, library and auditorium, at the same level that the central garden of the University. The auditorium floor is sloped and follows the natural landscape of the site. In between these two volumes, the reception hall connects the lower level of the site to the garden by long steps of stone.

We have placed natural lighting it in the heart of the library, thanks to sheds on the roof, which are oriented to the North. With this zenithal lighting, we create a space where exchanges and knowledge are multiple and opened to other discipline or culture.

The auditorium is made of white concrete with a strip of curtain glass window on top of the wall that can be shut by motorized sun shields integrated to the space ceiling.

The library is conceived as a platform, with a unique intermediate post (10.80m range). All spaces are planned on a regular grid of 1.80m x 7.20m, which organizes all architectural and technical devices (lighting system, ventilation, furniture, façade, etc…) of the library in order to offers a opened and flexible interior space. The building therefore manages a gradual transition of spaces from the reception hall, for groups and meeting to the more individual spaces of silence and high concentration.

A FAÇADE OF WOODEN SCALE

The building envelop is thinking as a “smart” skin, which controls internal spaces ambiance as well as views. The façade system is inspired by pine cone scales, which open or close according to the level of humidity in the air. The full height glass curtain wall is protected by wooden sun-shading, whose angles changes along the facade according to the orientation of spaces. This system allows a gradual transition from protected zones to opened and transparent zones. This sun-shading are vertical for a better answer to the main western orientation of the building.

AUDITORIUM AND LIBRARY FOR THE UNIVERSITY OF AMIENS
Competition First Prize Winner
Site : Amiens (80), France
Client : Rectorat de l’Académie d’Amiens
Floor Area : 1424 m²
Design Team : SERERO Architectes Urbanistes : David Serero, Yoichi Ozawa, Ran She, Fabrice Zaini
Engineers: BETOM Ingénierie, HEQ: specialist : CAPTERRE, Acoustician : Pierre Pasquini

Amiens University Media Library Amiens University Library Amiens University Media Library Building

Serero Architectes

French text:

UNE EXTENSION DE LA TOPOGRAPHIE

Situé au coeur de l’IUT d’Amiens, la nouvelle bibliothèque et l’auditorium constituent un pôle central de l’IUT pour l’enseignement et les rencontres autour des technologies et le catalyseur de la vie étudiante du campus.

Notre projet est constitué de deux plateaux situés au même niveau que le du jardin central de l’IUT, la bibliothèque au Sud, et l’amphithéâtre au Nord dont les gradins suivent la pente naturelle du terrain. Entre ces deux volumes se glisse le hall d’accueil et donne accès à ces deux espaces. Un escalier dans une faille entre ces deux bâtiments, lie directement le hall au niveau bas.

La bibliothèque est pour nous un lieu où la lumière naturelle a un rôle primordial. Nous l’avons placée au coeur des espaces grâce à des sheds sur toute la longueur de la toiture orientés au Nord. Eclairé en lumière zénithale, elle participe à créer un lieu d’échange, un lieu où la connaissance est multiple et non limitée, ouverte sur d’autres disciplines et cultures.

L’amphithéâtre, quant à lui, est constitué de murs en béton clair éclairé par des fenêtres hautes sur toute la longueur du bâtiment. Elles sont occultables par des stores à rouleaux intégrés dans le plafond.

La bibliothèque est conçue sur un plateau libre avec une retombée intermédiaire de poteaux seulement (porté de 10,80m). Tous les espaces sont conçus sur une trame régulière de 1,80m et 7,20m qui organise toutes les réseaux de la bibliothèque, système éclairage, de ventilation, répartition du mobilier et calepinage des façades, etc… offrant une très grande clarté et lisibilités des espaces intérieures. L’effet intérieur est celui d’une grande transparence et d’une grande simplicité dans l’accès aux ouvrages. Le bâtiment fait ainsi la transition entre l’espace d’accueil de grand volume et des zones plus silencieuses propice à la concentration et au travail individuel.

UNE FAÇADE EN ECAILLES

L’enveloppe de ce bâtiment est conçue comme une peau intelligente de grande performance, qui contrôle les ambiances et les vues à l’intérieur du bâtiment. Le système de façade est inspiré par les écailles de la pomme de pin qui s’ouvrent et se ferment en fonction de l’humidité pour laisser s’échapper les graines. Les vitrages sont ainsi protégés par des brise-soleil en bois dont l’angle varie sur la longueur de la façade en fonction de l’orientation des espaces. Ce dispositif permet une transition graduelle de zones plus protégées à des zones plus ouvertes et transparentes. Ces brise-soleil sont orientés verticalement pour mieux répondre à l’orientation principale du bâtiment plein Ouest (soleil bas mieux filtré que par des brises soleil horizontaux).

CONSTRUCTION D’UN AMPHITHEATRE, D’UNE BIBLIOTHEQUE ET D’UN ATELIER POUR
L’IUT D’AMIENS
Projet Lauréat
Site : IUT d’Amiens, Territoire communal de Salouel (80), France
Maître d’ouvrage : Rectorat de l’Académie d’Amiens
Surface : 1 420 m²
Cout prévisionnel: 1 900 000€ H.T.
Conception : SERERO Architectes Urbanistes : David Serero, Yoichi Ozawa, Ran She, Fabrice Zaini
Bureaux d’études techniques: BETOM Ingénierie, HQE: CAPTERRE, Acousticien : Pierre Pasquini

Amiens University Library images / information from Serero Architectes


To see all listed projects on a single map please follow this link.
 

French Architecture – Selection

Zenith Music Hall, Amiens
Massimiliano Fuksas Architecture
Zenith Music Hall Amiens
photo : Philippe Ruault

Pierre Vives Montpellier Project
Zaha Hadid
Montpellier building
picture from ZHA

The Phare
Morphosis
The Phare Paris
image from architect

French Architect

French Buildings

Comments / photos for the Amiens University Library French Architecture page welcome:
info@e-architect.co.uk

Amiens University Library Building