Pensthorpe Play Barn, Fakenham, Norfolk

Pensthorpe Play Barn, Fakenham Indoor Centre, Norfolk Property, East Anglian Building

Pensthorpe Play Barn, Fakenham

Indoor Play Centre in Norfolk: East Anglia Architecture, South East England, UK – design by Adam Khan Architects

10 Jan 2017

Pensthorpe Play Barn in Fakenham

Design: Adam Khan Architects

Location: Fakenham, Norfolk, East Anglia, South East England, United Kingdom

Pensthorpe Play Barn, Norfolk

The Play Barn reinvents the familiar yet despised typology of indoor play centre, bringing sensory and haptic delight, user comfort, and a deep sustainability based on adaptability and environmental performance. Lessons drawn from agricultural and industrial vernacular inform both the architectural strategy and a sensitive place-making.

Photos © Lewis Khan

Pensthorpe Play Barn in Fakenham

Pensthorpe Wildlife Reserve integrates nature conservation with inspiring young people to care for the natural environment, through a strategy of adventurous play. The Play Barn reinvents the indoor play centre, bringing sensory and haptic delight through a connection to nature.

Pensthorpe Play Barn in Fakenham Pensthorpe Play Barn in Fakenham

The project is part of a wider masterplan to bring coherence to the reserve. While greater in scale than the existing buildings, the siting of the building extends the loose matrix of existing courtyards, and the form adds to the rich roof-scape of the ensemble. Through the simple device of cutting holes, the cedar cladding develops an ornamental skin and offers potential for nesting habitat.

Pensthorpe Play Barn in Fakenham

Key challenges were to deliver a large, highly performing building on a tight, fixed budget and fast programme. The highly rational but refined architecture, with simple unfussy construction has delivered this.

The brief of ‘natural play’ encourages children to appreciate the natural world through encounter and adventure. This demands a rich sensory connection to the environment and landscape, as well as comfort for a dense occupation of active users and their relaxing parents.

Pensthorpe Play Barn in Fakenham

The design strategy is to refine the agricultural shed, and through highly integrated design give a deep sustainability:
a loose fit strategy for the internal accommodation gives tectonic clarity and long-term adaptability – the play equipment, rooms and even building use will change. Delicacy and legibility comes from tectonic layering and an expressive refinement of elements, such as the careful choice of steel section.

Pensthorpe Play Barn building

The materiality is sensory and haptic; the lining of wood-wool bringing a welcome acoustic hush and a raw sensory warmth redolent of shelter, while expressed rain gutters turn bad weather into seasonal awareness and play opportunity. The envelope is finely tuned to deliver low-carbon environmental performance including fully natural ventilation whilst allowing sunlight and views to landscape. Multiple access points allow for flexibility of daily operation.

Pensthorpe Play Barn building

The Play Barn references the delicacy and clarity of agricultural vernacular building, but with a highly coordinated design.
The steel frame, structurally optimised and with branching tree forms, is part of clear tectonic layering comprising wood-wool lining, SIP panels and cedar cladding. This layering, so characteristic of vernacular expediency, brings legibility and efficiency but also expression through a playful slippage of elements.

Pensthorpe Play Barn building

A fabric-first approach has a highly insulated and air tight façade. Rooflights and windows are placed to harness morning solar gain but avoid overheating, whilst allowing rays of sunlight throughout the day. The envelope of openings and fly-screens achieves fully natural ventilation and cooling, and simple direct user control.

Pensthorpe Play Barn building

Prefabricated construction delivered quality, performance and speed. The steel frame arrived as full width trusses, the structurally insulated panels give high thermal insulation and excellent air tightness, and a single system for walls and roof rationalised the construction – allowing the building to open for the summer holiday, and be delivered for low cost.

Pensthorpe Play Barn building

Pensthorpe Play Barn Fakenham – Building Information

Name of work: Pensthorpe Play Barn
Location: Fakenham, Norfolk, East Anglia, South East England, United Kingdom
Year completed: 2015 (Year began 2014)
Studio: Adam Khan Architects
Authors: Adam Khan (1964 United Kingdom)
Structural engineering: Structure Workshop
Engineering: Max Fordham
Program: Sport & Leisure
Total area: 540
Usable floor area: 540
Cost: 1,122,400.00
Client: Mrs Debora Jordan
Client Type: public
Map: LatLng: (52.82414453794133, 0.8886123195434266)

Pensthorpe Play Barn building

Pensthorpe Play Barn building

Pensthorpe Play Barn Fakenham Nominated for Mies van der Rohe 2017 Awards

Mies van der Rohe 2017 Award Nominations


To see all listed projects on a single map please follow this link.




English Architecture

English Architecture Designs – chronological list

Norfolk Buildings

English Houses Selection

Long House by Hopkins Architects
The Long House
image from Living Architecture

Shingle House by NORD
Shingle House
image from Living Architecture

Balancing Barn by MVRDV
Balancing Barn
photo : Edmund Sumner

Underhill House, Cotswolds, west England
Seymour-Smith Architects
Hill Barn Cotswolds
image from architect




English Houses

Living Architecture Houses

Suffolk Buildings

Website: Fakenham

Black House, Cambridgeshire
Mole Architects
Black House England
photo : John Donat

Black Rubber Beach House Dungeness
Simon Conder Associates
Black Rubber Beach House
photo © Stephen Ambrose 07866 602627

El Ray Dungeness : Stephen Lawrence Prize winner 2009
Simon Conder Associates
El Ray
photo © Paul Smoothy

Hertfordshire House

Hind House

Salt House

Comments / photos for Pensthorpe Play Barn, Fakenham page welcome

Pensthorpe Play Barn, Fakenham

Website: Fakenham, Norfolk