VM Mountain Dwellings, BIG Copenhagen, Danish Housing, VM Mountain Dwellings Copenhagen

VM Mountain Dwellings, Copenhagen Houses, Architecture, Photo, Architect

New Copenhagen Housing : Nye Bygning i København

New Housing : Contemporary Danish Building by BIG


VM Mountain Dwellings

Mountain Dwellings – Award

5 Aug 2009

VM Mountain Dwellings
picture from architects

PROJECT: MOUNTAIN DWELLINGS
CLIENT: HØPFNER A/S, DANISH OIL COMPANY A/S
SIZE: 33,000 M2
LOCATION: COPENHAGEN, DK
STATUS: COMPLETED SUMMER 2008

[Description in Danish at base of page]

How do you combine the splendours of the suburban backyard with the social intensity of urban density?

VM Mountain Dwellings Copenhagen
photograph : DRAGØR LUFTFOTO

The Mountain Dwellings are the 2nd generation of the VM Houses – same client, same size and same street. The program, however, is 2/3 parking and 1/3 living. What if the parking area became the base upon which to place terraced housing – like a concrete hillside covered by a thin layer of housing, cascading from the 11th floor to the street edge? Rather than doing two separate buildings next to each other – a parking and a housing block – we decided to merge the two functions into a symbiotic relationship. The parking area needs to be connected to the street, and the homes require sunlight, fresh air and views, thus all apartments have roof gardens facing the sun, amazing views and parking on the 10th floor. The Mountain Dwellings appear as a suburban neighbourhood of garden homes flowing over a 10-storey building – suburban living with urban density.

VM Mountain Dwellings VM Mountain Dwellings VM Mountain Dwellings
photos : Jens Lindhe

The roof gardens consist of a terrace and a garden with plants changing character according to the changing seasons. The building has a huge watering system which maintains the roof gardens. The only thing that separates the apartment and the garden is a glass façade with sliding doors to provide light and fresh air.

The residents of the 80 apartments will be the first in Orestaden to have the possibility of parking directly outside their homes. The gigantic parking area contains 480 parking spots and a sloping elevator that moves along the mountain’s inner walls. In some places the ceiling height is up to 16 meters which gives the impression of a cathedral-like space.

The north and west facades are covered by perforated aluminium plates, which let in air and light to the parking area. The holes in the facade form a huge reproduction of Mount Everest. At day the holes in the aluminium plates will appear black on the bright aluminium, and the gigantic picture will resemble that of a rough rasterized photo. At night time the facade will be lit from the inside and appear as a photo negative in different colours as each floor in the parking area has different colours.

The Mountain Dwellings is located in Orestad city and offer the best of two worlds: closeness to the hectic city life in the centre of Copenhagen, and the tranquillity characteristic of suburban life.

VM Mountain Dwellings Copenhagen – Building Information

Partner-in-Charge: Bjarke Ingels
Project Architect: Jakob Lange
Project Leader: Finn NørkjÌr
Project Manager: Jan Borgstrøm
Construction Manager: Henrick Poulsen

Contributers: Annette Jensen, Dariusz Bojarski, Dennis Rasmussen, Eva Hviid-Nielsen, Joao Vieira Costa, Jørn Jensen, Karsten V. Vestergaard, Karsten Hammer Hansen, Leon Rost, Louise Steffensen, Malte Rosenquist, Mia Frederiksen, Ole ElkjÌr-Larsen, Ole Nannberg, Roberto Rosales Salazar, Rong Bin, Sophus Søbye, Søren Lambertsen, Wataru Tanaka

Collaborator: JDS, Moe & Brødsgaard, Freddy Madsen Rüdgivende Ingeniører ApS

VM Mountain Dwellings VM Mountain Dwellings VM Houses Copenhagen
images: Boserup

Danish Text:

MTN – MOUNTAIN DWELLINGS
PROJEKT MOUNTAIN DWELLINGS
KLIENT HØPFNER A/S, Danish Oil Company A/S
STØRRELSE 33,000 M2
STED COPENHAGEN, DK
STATUS COMPLETION AUGUST 2008

Hvordan kan den afslappende atmosfĂŚre fra forstadens baghaver forenes med den sociale intensitet i storbyens tĂŚthed af bebyggelse og liv?

Etageboligen Bjerget er den 2. generation af VM-huse. Samme bygherrer, samme størrelse, samme gade, men med et program bestüende af 2/3 parkering og 1/3 bolig. To funktioner, som normalt holdes adskilt, fusioneres her til en programmatisk symbiose.

Parkeringsblokken krĂŚver adgang til gaden; boligerne mest mulig sollys, frisk luft og udsigt. København ligger udstrakt henover et indvundet og drĂŚnet fladt landskab uden topografi. Hvis nu parkeringsblokken blev transformeret til boligernes fundament – som en stejl bjergside dĂŚkket af et tyndt lag af gĂĽrdhavehuse, der flyder nedover Bjerget fra 11. til 1. etage. Alle boliger har solbeskinnede taghaver, fantastisk udsigt og parkering lige ved døren. ”Bjerget” vil synes som et villakvarter, der flyder ned over en 10 etagers bygning. Bjerget skyder op af jorden som en forstad fuld af gĂĽrdhaver, der spreder sig udover den 10 etager høje bygning. Forstadsliv og urban tĂŚthed i ĂŠt.

VM-huse København – Bygning Information

Projektansvarlig: Bjarke Ingels
Projektarkitekt: Jakob Lange
Projektleder: Finn NørkjÌr
Sagsarkitekt: Jan Borgstrøm
Opfølgning: Henrick Poulsen

Projektteam: Annette Jensen, Dariusz Bojarski, Dennis Rasmussen, Eva Hviid-Nielsen, Joao Vieira Costa, Jørn Jensen, Karsten V. Vestergaard, Karsten Hammer Hansen, Leon Rost, Louise Steffensen, Malte Rosenquist, Mia Frederiksen, Ole ElkjÌr-Larsen, Ole Nannberg, Roberto Rosales Salazar, Rong Bin, Sophus Søbye, Søren Lambertsen, Wataru Tanaka

Samarbejdspartnere: JDS, Moe & Brødsgaard, Freddy Madsen Rüdgivende Ingeniører ApS

VM Houses Copenhagen images / information from BIG 2008

Previous information from JDS:
PROJECT : VM MOUNTAIN DWELLINGS
TYPE : COMMISSION
SIZE : 33.000 M2
CLIENT : HØPFNER A/S, DANSK OLIE KOMPAGNI A/S
COLLABORATORS : MOE & BRØDSGAARD, PLOT, BIG
LOCATION : ØRESTAD, DK
STATUS : COMPLETION 2008

VM Houses
picture from architects

MOE OG BRØDSGAARD

OL is the 2nd generation of the VM Houses: Same client, same size and same street. The program however is 2/3 parking and 1/3 living. Rather than doing two separate buildings next to each other- a parking and a housing block – we decided to merge the two functions into a symbiotic relationship. The parking wants to be connected to the street. The housing wants sunlight, fresh air and view. Copenhagen is reclaimed flat land without topography. What if the parking became the foundation of the housing – like a concrete hillside covered by a thin layer of housing, cascading from the 1st to the 11th floor. All apartments have sun-facing roof gardens, amazing views and street parking on the 10th floor! OL appears as a suburban neighborhood of garden homes flowing over a 10 story building. Suburban living with urban density.

VM Houses – information / images from Julien De Smedt Architects 190108

VM Mountain Dwellings : BIG

Julien De Smedt Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.
 

Copenhagen Architecture Walking Tours

Ørestad housing : plot just west of VM Houses
Ørestad housing
building photo © Adrian Welch

Plot Architects: Julien De Smedt and Bjarke Ingels

Buildings by this architect
New Tamayo Museum
Copenhagen Havnebad
Helsingør Hospital Building

LEGO Copenhagen by BIG

Maritime Youth House, Copenhagen by PLOT Architects

Ørestad masterplan by Daniel Libeskind

Copenhagen houses – Gemini Residence
Copenhagen houses
photo 070406 © adrian welch

Islands Brygge Housing

Porcelains Fabrik Apartments

Ørestad City Architect: Daniel Libeskind

Copenhagen Architects

Copenhagen Building News – Selection

Scala Tower : BIG
Scala Tower
picture from architects

A-House : Holgaard arkitekter
A-House
picture from FD

Copenhagen Buildings

Comments / photos for the VM Mountain Dwellings Copenhagen page welcome

Ørestad Housing – page

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0