Liuzhou Building, Longtan Park: Chinese Housing by MVRDV

Liuzhou Building, Architect, Housing Project, Image, Design, Chinese Residential Architecture

Liuzhou Housing, China

Chinese Residential Development – design by MVRDV Architects

7 Apr 2008

Longtan Park – Housing Liuzhou

Design: MVRDV, Architects

Liuzhou Housing

STATUES IN THE PARK
Next to Liuzhou, a city in the south of China that is located on the edge of the exceptionally beautiful Karst mountain range and is protected as a World Heritage site, a limestone mine is situated. In this mine five of these beautiful mountains are dramatically cut into half.

Liuzhou Housing China Liuzhou Housing Liuzhou China

This situation so close to the city attracts developers anxious to create housing areas in and next to the city. The city seeks housing developments for its growing middle class citizens.
Can the creation of a new housing area in the mine be used for further restoration of the park? Can we turn this into an operation that restores the beauty of and creates a continuation with the surrounding landscape? And that stop the erosions of the already cut mountains?
Putting the 2,700 houses in the valley would harm the potential continuation of the park and would avoid the protection of the eroded mountains, while also creating houses without views and ventilation.

By “cladding” the escarpments with the houses the potential continuation of the park can be arranged. It can protect the eroded mountains from further erosion and would create houses with a view and ventilation. The buildings appear like statues in the park, like the four presidents on Mt. Rushmore.

The slopes have been carefully researched and mapped. It distinguishes different zones: non-steep zones with hard rocks that can be used with columns only; steep zones with hard rocks that can easily be used for construction and stability through dowels; zones with cracks that need to be avoided and lead to outside areas in the new city; and zones at the bottom that need to be cleaned from loose rocks from potential “hollow” spaces with communal access grottos.

The houses are conceived as individual “boxes with a view” that respect the desire for individuality and that avoid a “hotel” feeling.
Their positions follow the natural topography of the slopes. The irregularity leads to houses with differentiated terraces.
A three-meter distance between the houses and the rocks is maintained to allow for natural ventilation.
The floors and walls of the houses are made of concrete, mixed with the local rocks in order to “blend” the houses with the mountains. They are positioned on columns and stabilized by dowels where needed. The differentiation of the needed dowels and props leads to an intriguing spatial differentiation of the vertical village: it echoes clearly the structure of the mountains. Stairs follow the empty spaces in between the boxes. It leads to a web of “streets” through these vertical villages.

Liuzhou residential project images + information from MVRDV 070408

Liuzhou Buildings architect : MVRDV


To see all listed projects on a single map please follow this link.




China Architecture

China Architecture Design – chronological list

Chinese Architects Offices – Design Practice Listings

Chinese Buildings

Liangzhu Culture Museum
Liangzhu Culture Museum
photo © Christian Richters
Liangzhu Culture Museum




Beijing Watercube : PTW / Arup

Nanjing Project : Steven Holl Architects

Bird’s Nest – Chinese National Stadium Building
Arup, Herzog & De Meuron, China Architecture Design & Research Group
Birds Nest
photo © Arup_Ben McMillan
Birds Nest Beijing

Longgang Development : G r o u n d lab

Tianjin Building : de Architekten Cie.

Comments / photos for the Liuzhou Building page welcome

Liuzhou Architecture China – page

Website: China